Συνδετήρας

Συνδετήρας! Για τους περισσότερους από εμάς ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται για τη συγκράτηση των χαρτιών. 

Γνωρίζετε όμως την ιστορία του και ότι αποτέλεσε σύμβολο της ενότητας, διαμαρτυρίας και αντίστασης ενός λαού; Ο εφευρέτης του θεωρείται ο Νορβηγός Johann Vaaler το 1901. Τότε η Νορβηγία δεν είχε νόμο περί κατοχύρωσης δικαιωμάτων και έπρεπε να απευθυνθεί στις Γερμανικές Αρχές όπου υπήρχε σχετική νομοθεσία. Ωστόσο ο πρώτος διπλός συνδετήρας σχήματος οβάλ που είναι γνωστό σε όλους μας, επ’ ονόματι “the Gem” (το κόσμημα), εισήχθη στην αγορά από την αγγλική εταιρία Gem Manufacturing Ltd of England.και αποτελεί ακόμη και ένα από τα πιο διαδεδομένα και χρησιμοποιούμενα είδη όλων των εποχών.

Γνωρίζετε ότι:


📌🖇Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν οι σύμμαχοι επέβαλαν αποκλεισμό (εμπάργκο) στη Γερμανία, προσπαθώντας να την αποδυναμώσουν και να διασπάσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της, οι Γερμανοί απάντησαν με την κατάληψη της Νορβηγίας για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων τους. Οι Νορβηγοί βρήκαν έναν ιδιαίτερο τρόπο να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους στην κατάληψη της χώρας τους από τους Γερμανούς. Συγκεκριμένα, το φθινόπωρο του 1940, οι φοιτητές του πανεπιστημίου στο Όσλο, άρχισαν να φορούν συνδετήρες στο πέτο τους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να εκδηλώσουν την απέχθειά τους και συνάμα την αντίδρασή τους στη γερμανική κατοχή. Η επιλογή του συγκεκριμένου εξαρτήματος, δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς ο συνδετήρας συμβολίζει την ενότητα, λόγω της γνωστής του ιδιότητας να συνδέει κόλλες χαρτιού μεταξύ τους. Αποτέλεσε ουσιαστικά ένα συναισθηματικά φορτισμένο σύμβολο της νορβηγικής αντίστασης στη γερμανική κατοχή και φοριούνταν στο πέτο. Σιγά σιγά αυτό επεκτάθηκε και στο σύνολο του νορβηγικού λαού, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να ποινικοποιήσουν τη συγκεκριμένη πράξη, συλλαμβάνοντας ως αντιστασιακό όποιον φορούσε συνδετήρα στο πέτο του. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ο Γιόχαν Βάαλερ, ο οποίος θεωρείται εφευρέτης του συνδετήρα υπέβαλε την πατέντα του για τον σύγχρονο συνδετήρα στη… Γερμανία, πριν τον πόλεμο βέβαια. Πού να το φανταζόταν! Η ουσία είναι ότι ο συνδετήρας αποτελεί για τους Νορβηγούς κάτι περισσότερο από ένα εύχρηστο εξάρτημα, γεγονός που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο Όσλο κατασκευάστηκε και ανεγέρθηκε προς τιμή του Γιόχαν Βάαλερ ο μεγαλύτερος συνδετήρας στον κόσμο, φτιαγμένος από σίδερο, μήκους 7 μέτρων και βάρους 602 κιλών.

📌🖇 Το 1998 η Λίντα Χούπερ, διευθύντρια στο Γυμνάσιο του Whitwell στο Τέννεσυ ζήτησε από τον υποδιευθυντή να οργανώσει ένα απογευματινό πρόγραμμα στο σχολείο με θέμα την ανεκτικότητα και στη συνέχεια ένα πρόγραμμα για το ολοκαύτωμα. Σύντομα οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και σκέφτηκαν να συλλέξουν ένα αντικείμενο που θα αντιπροσώπευε τις ζωές αυτών που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος. Μέσα από την έρευνα που έκαναν οι μαθητές βρήκαν πως οι Νορβηγοί φορούσαν συνδετήρες στα πέτο τους ως μια σιωπηλή διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Οι μαθητές αποφάσισαν να μαζέψουν έξι εκατομμύρια συνδετήρες που θα αντιπροσώπευαν τους περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους που χάθηκαν από το 1939 ως το 1945. Ο στόχος των μαθητών κατάφερε να επιτευχθεί μέσα από τη δημοσιότητα που πήρε όλο το πρόγραμμα μέσα από μια ιστοσελίδα που δημιούργησαν οι μαθητές και επιστολές που έστειλαν σε διάσημους αλλά και στις οικογένειές τους και γνωστούς και φίλους. Άνθρωποι από είκοσι διαφορετικές χώρες έστειλαν συνδετήρες. Το καλοκαίρι του 2004 το σχολείο είχε μαζέψει 24 εκατομμύρια συνδετήρες. Στα περισσότερα γράμματα υπήρχε μια ιστορία ή μια αφιέρωση σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο μαζί με τους συνδετήρες. Το 2001 φτιάχτηκε κι ένα μνημείο από ένα αυθεντικό γερμανικό βαγόνι που στάλθηκε γι’ αυτό το σκοπό στο λιμάνι της Βαλτιμόρης. Το βαγόνι αυτό φορτώθηκε με 11 εκατομμύρια συνδετήρες (6 εκατομμύρια για τους Εβραίους και άλλα 5 για τις υπόλοιπες μειονότητες που εξοντώθηκαν). Το 2004 με αφορμή αυτό το μοναδικό επίτευγμα των μαθητών του σχολείου γεγονός γυρίστηκε το διάσημο ντοκυμαντέρ Paper Clips (Συνδετήρες).

📌🖇 Ο Καναδός Κάιλ Μακντόναλντ ξεκινώντας με έναν απλό κόκκινο συνδετήρα κατόρθωσε μέσω διαδοχικών ανταλλαγών να καταλήξει να αποκτήσει ένα διώροφο σπίτι, σε μόλις 14 συναλλαγές και εντός ενός μόνο έτους!

Συνδετήρας. Ένα αντικείμενο με ατέλειωτες δυνατότητες χρήσης, με μεγάλη ιστορία και συγκινητικό συμβολισμό!