Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Είναι το #κάπνισμα #εθισμός ή απλά μία απολαυστική συνήθεια; Τι είναι αυτό που κάνει τους καπνιστές να το υποστηρίζουν φανατικά και άλλο τόσο τους πολέμιους του να το μάχονται; Δεν είναι το ίδιο το #τσιγάρο, αλλά οι 4.000 χημικές ουσίες που περιέχει και από αυτές ξεχωρίζει μία, η #νικοτίνη.

Ο λόγος; Γιατί έχει την πιο σοβαρή χρόνια συνέπεια στον οργανισμό, την #εξάρτηση.

Σε κάθε εισπνοή καπνού, ένα μέρος της νικοτίνης κατευθύνεται στους πνεύμονες όπου απορροφάται από οξυγονωμένο αίμα. Στη συνέχεια στέλνεται στην καρδιά και παροχετεύεται στις αρτηρίες, φτάνοντας μέσα σε 10 δευτερόλεπτα στον εγκέφαλο. Εκεί η νικοτίνη απελευθερώνεται στις εγκεφαλικές αρτηρίες του καπνιστή και παράγει μια εκρηκτική νικοτινική αντίδραση. Διεγείρει την απελευθέρωση πλήθους χημικών ουσιών με δύο πιο σημαντικές, την #ντοπαμίνη και τη #νοραδρεναλίνη. Η πρώτη σχετίζεται με την αίσθηση ευχαρίστησης και στην ουσία ενθαρρύνει να συνεχίζεται η αυτοχορήγηση της νικοτίνης που επιφέρει τη #χαρά της απόλαυσης.

Στη συνέχεια όμως πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι καταστέλλει την ικανότητα του εγκεφάλου να βιώνει #ευχαρίστηση, με αποτέλεσμα οι καπνιστές να χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης για να επιτύχουν τα ίδια επίπεδα ικανοποίησης. Η δε νοραδρεναλίνη είναι υπεύθυνη για την αίσθηση ετοιμότητας και την αύξηση της ενέργειας. Όταν μειώνεται, τότε το άτομο εμφανίζει #οξυθυμία, #απογοήτευση και #θυμό με αποτέλεσμα να «χρειάζεται» μια νέα δόση νικοτίνης για να κατευνάσει αυτά τα συμπτώματα.

Η νικοτίνη συνδέει και ορισμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς και ψυχολογικής εξάρτησης για τους καπνιστές, όπως είναι η ανάγκη για τσιγάρο με τον καφέ ή μετά από ένα γεύμα, σε αγχωτικές καταστάσεις ή αντίθετα με τη διασκέδαση ή το οδήγημα, η «απόλαυση» της μυρωδιάς του τσιγάρου καθώς καίγεται. Όλες αυτές οι αντιδράσεις του οργανισμού κάνουν τον καπνιστή να αισθάνεται την ανάγκη να βομβαρδίζει σιωπηλά το σώμα του με ένα ακόμη τσιγάρο, σαν μια μορφή φαρμακευτικής αγωγής που θα του καταπραΰνει τα συμπτώματα στέρησης που του προκαλούν #ευερεθιστότητα, #ανυπομονησία, εχθρότητα, #ανησυχία, δυσκολία στη συγκέντρωση, #αύξηση όρεξης ή μειωμένο καρδιακό ρυθμό.

Η λύση συνεπώς βρίσκεται στην ίδια τη #θέληση του να λύσει αυτό το φαύλο κύκλο και να συνειδητοποιήσει τον μηχανισμό που του προκαλεί η εφήμερη αυτή συνήθεια. Τα συμπτώματα που θα ακολουθήσουν την απεξάρτηση μπορεί εν πολλοίς να προσομοιάζουν με άλλες μορφές διακοπής εθιστικών ουσιών, όμως το κλειδί κρύβεται στην απόφαση για καλύτερη #υγεία και ποιοτική #ζωή!