Στρες και κορωνοϊός

Ας σκεφτούμε λίγο τον κόσμο μας σήμερα…. Έχουμε κινητά καρφωμένα στα χέρια, υπερπληροφόρηση από κάθε μέσο και συνεχείς υποχρεώσεις που οφείλουμε να φέρουμε εις πέρας. Σχέσεις προσωπικές ανασφάλειες, υγεία, υπευθυνότητες, οικονομική κρίση. Ποτέ ξανά στην ιστορία δεν υπήρχαν τόσα πολλά θέματα προς αντιμετώπιση, πόσο μάλλον από τη στιγμή που ήρθε στη ζωή μας και η #πανδημία. Οι λέξεις #άγχος και #στρες πρωτοστατούν όταν θέλουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση “Τι κάνεις;”. Πως έχει κυριαρχήσει αυτός ο ψυχισμός στη ζωή μας;

Η ελληνική κοινωνία, βρίσκεται εν μέσω μιας πανδημίας, για την οποία όλα συντείνουν στο ότι θα επιδράσει ριζικά και θα αλλάξει την καθημερινότητα μας. Μια καθημερινότητα που ήδη βομβαρδίζεται από αριθμούς νοσηρότητας και θνησιμότητας που δυστυχώς ανεβαίνουν, με νέα αναγκαία μέτρα που οδηγούν σε περιορισμό της ελευθερίας και της κοινωνικότητας μας. Ο #κορωνοϊός από μόνος του αναστατώνει τον ήδη “χτυπημένο” ψυχισμό μας, καθώς αποκαλύπτει την τρωτότητα μας και μας φέρνει απροκάλυπτα αντιμέτωπους με την αγωνία του θανάτου. Ο #φόβος κατακλύζει την ψυχή μας. Φοβόμαστε μη νοσήσουμε, μη νοσήσουν οι γονείς μας ή οι κοντινοί μας άνθρωποι που ανήκουν σε #ευπαθείς ομάδες, ανησυχούμε για την #οικονομική μας #επιβίωση και για το «αύριο» που περιμένει εμάς και τα #παιδιά μας. Παράλληλα η #απομόνωση, η #απόσταση, οι #μάσκες και η αποφυγή οικειότητας ως αναγκαία μέτρα για τη μείωση της εξάπλωσης του ιού μαζί με την ανασφάλεια για την επαγγελματική μας σταθερότητα είναι η νέα πραγματικότητα. Όπως αναφερεται σε παλιότερο άρθρο του το tovima.gr, η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόλησης (26,7%), με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη, την Ιταλία (17%), και πολύ μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (10,8%).Κι όλα αυτά στο πλαίσιο ενός διάχυτου πανικού που ξεκινά από όλες τις μορφές ενημέρωσης. Επιπρόσθετα η χώρα μας έχει να διαχειριστεί την ένταση στο Αιγαίο με τους Τούρκους να αμφισβητούν και να απειλούν τα σύνορα μας και τέλος τις συνέπειες ενός καταστροφικού σεισμού στη Σάμο που αφαίρεσε τις ζωές δύο παιδιών και προκάλεσε τεράστιες υλικές ζημιές. 

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα αγχωτικών καταστάσεων, που χτυπά τους ήδη λαβωμένους από το στρες ανθρώπους του σήμερα, πρέπει ο καθένας από εμάς να βρει τους δικούς του τρόπους να απαλύνει την ψυχή του … Έχει σημασία να μη ντρεπόμαστε να εξωτερικεύσουμε το άγχος που βιώνουμε, να βρίσκουμε τρόπους να το #μοιραζόμαστε και να ζητάμε στήριξη όταν τη χρειαζόμαστε. Να είμαστε όλοι μαζί #ενωμένοι γιατί μόνον έτσι θα ανακαλύψουμε τη δύναμη που έχουμε για να ξεπεράσουμε το φόβο, τον πόνο, την οδύνη και την ανασφάλεια.