#Χρυσάνθεμο! Το λουλούδι του Νοεμβρίου

#Λουλούδι που ανθίζει λίγο πριν το βαρύ χειμώνα και στολίζει τα βάζα μας για πολλές ημέρες με τα ζωηρά του χρώματα. Το όνομά του προέρχεται από το σύνθετο ελληνικό «χρυσός» και «άνθος» και το οφείλει στον βοτανολόγο Karl Linnaeus που το έφερε στην Ευρώπη το 1753. 

Οι ρίζες της προέλευσής του μας πηγαίνουν στην μακρινή Άπω Ανατολή και συγκεκριμένα στην Κίνα, όπου το χρυσάνθεμο ταυτιζόταν με τα #πλούτη, τη #μακροζωϊα, την #καλοτυχία και τη θετική ενέργεια. Ταυτόχρονα συμβόλιζε την #μετενσάρκωση και τη νέα ζωή, γι’αυτό και το προσφέρουν ακόμη και σήμερα στα νεογέννητα. Στην Ιαπωνία, τα χρυσάνθεμα συμβολίζουν τον #ήλιο και εκπροσωπούν την #τελειότητα. Είναι δε το απόλυτο σύμβολο του αυτοκράτορα και της οικογένειάς του, γι’αυτό και αναφέρεται πως εκείνος κυβερνά από τον Θρόνο του Χρυσανθέμου, ενώ κάθε χρόνο είναι το τιμώμενο λουλούδι στη «γιορτή της ευτυχίας». Στην Αυστραλία ακόμη και σήμερα το χρυσάνθεμο εξακολουθεί να είναι το παραδοσιακό λουλούδι για τη γιορτή της #μητέρας, το οποίο οι άνθρωποι φορούν είτε για να τιμήσουν τη μάνα που έχασαν είτε για να το χαρίσουν στη γιορτή της, εξ ου και η ονομασία “mum”.

Από τους αρχαίους ακόμη χρόνους το χρώμα των ανθών του είχε διαφορετική σημασία και εξέφραζε συγκεκριμένα συναισθήματα, ανάλογα με τις παραδόσεις κάθε τόπου. Τα #κίτρινα συμβολίζουν τη #φιλία και την #χαρά. Στη βικτωριανή μάλιστα εποχή ήταν σύμβολο της τύχης και ταυτιζόταν με τις ακτίνες του ηλίου, την ενέργεια και την #ευφυία. Αντιθέτως, στις σχέσεις των δύο φύλων, το χρυσάνθεμο συμβόλιζε πάντα την απόρριψη ή την ανεκπλήρωτη αγάπη. Τα #ροζ χρυσάνθεμα, ιδιαίτερα αγαπητά στην Ιαπωνία, συμβολίζουν την μακροζωία ενώ για τα λευκά οι παραδόσεις τα θέλουν άλλοτε να συμβολίζουν την #απώλεια της ανθρώπινης ζωής, δοξασία που ακολουθούν πολλές χώρες της Ευρώπης και άλλοτε να αποτελούν σύμβολο της #ειλικρίνειας, της πίστης και οι άνθρωποι τα καλλιεργούν στους κήπους τους για να φέρουν #ηρεμία και #αρμονία στο σπιτικό τους. Όσο για τα κόκκινα λένε πως αν κάποιος θέλει να αναζωπυρώσει μια #αγάπη, αυτό το χρώμα είναι το πιο κατάλληλο.

Πέρα όμως από ένα όμορφο φυτό, το χρυσάνθεμο έχει και #θεραπευτικές ιδιότητες. Σε ορισμένα μέρη της Ασίας φτιάχνουν θεραπευτικό τσάι από τα πέταλα των λευκών και κίτρινων χρυσανθέμων. Η σύγχρονη έρευνα υποστηρίζει πως το τσάι αυτό βοηθά τα άτομα που πάσχουν από #διαβήτη τύπου ΙΙ. Άλλοι υποστηρίζουν πως συντελεί στη μάχη κατά του καρκίνου του στομάχου ενώ πολλοί τα δίνουν για να καταπολεμήσουν τον #πυρετό, τους #πονοκεφάλους και τον καρκίνο του προστάτη. Στη δυτική ιατρική, από το Μεσαίωνα ακόμη, έκαναν κομπρέσες για να ανακουφίσουν τους #κιρσούς και την κακή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, τα πέταλα του χρησιμοποιούνταν από παλιά σαν φυσικό #φυτοφάρμακο για προστασία από τα έντομα που τρώνε τα φύλλα, αλλά και σαν #εντομοαπωθητικό για τα κατοικίδια και τους ανθρώπους. 

Γενικά το χρυσάνθεμο είναι το λουλούδι που κάθε επίδοξος κηπουρός λατρεύει γιατί χαρίζει χρώμα στον κήπο και τα μπαλκόνια, διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και φτιάχνει τη διάθεση με τα πανέμορφα λουλούδια του. Ακόμη και σε βάζο, τα χρυσάνθεμα διατηρούν τη φρεσκάδα τους μέχρι και 3 εβδομάδες και μάλιστα σύμφωνα με έρευνα της NASA του 1989 καθαρίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού απορροφώντας #τοξίνες και #ρύπους.

Ειδικά στις μέρες μας, τα χρυσάνθεμα είναι μια θαυμάσια λύση για να στολίσουν τις γλάστρες και τα βάζα μας και να μας προσφέρουν μια αίσθηση ευεξίας με την υπέροχη παλέτα των χρωμάτων τους, ξορκίζοντας με την ομορφιά τους τις μουντές μέρες του χειμώνα και το φόβο της ψυχής μας για τις αλλαγές που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορωνοϊού.