Πώς να προστατεύσετε την όραση σας!

Η όραση είναι η κυρίαρχη αίσθηση που μας βοηθά να λειτουργήσουμε και να χαρούμε τη ζωή. Δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποί μας χάνουν την οξύτητα της όρασης τους καθώς γερνούν και συχνά θεωρούμε λανθασμένα το φαινόμενο αυτό ως μια φυσιολογική εξέλιξη με την πάροδο της ηλικίας.
 

Και όμως υπάρχουν τρόποι να προστατεύσουμε την όρασή μας.

➡️Ένας τρόπος είναι να σιγουρευτούμε καθώς μεγαλώνουμε, πως η διατροφή μας περιέχει τροφές που βοηθούν στην υγεία των ματιών μας. Ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καταρράκτη, η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης του. Ορισμένες από τις καλύτερες και πλέον προστατευτικές τροφές είναι τα εσπεριδοειδή, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, οι γλυκοπατάτες, οι σαλάτες, τα φρούτα, το σπανάκι, το μπρόκολο, οι πιπεριές, οι κολοκυθόσποροι και τα θαλασσινά. Το νερό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό. 

➡️Ένα ακόμη μέτρο προστασίας είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, δύο τύποι καροτενοειδών που συναντώνται σε όλα τα λαχανικά και τα φρούτα με χρώμα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο) και φιλτράρουν τα υψηλά οπτικά κύματα ώστε να μην προκαλείται βλάβη στα οπτικά κύτταρα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει τις ουσίες αυτές, γι’αυτό και είναι σημαντικό να τις προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής ή των συμπληρωμάτων διατροφής. Και οι δύο επηρεάζουν τον οπτικό φακό και ειδικότερα το σημείο του ματιού που σχετίζεται με την ευαισθησία στο φως. 

➡️Επιπλέον, σημαντική είναι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών βιταμινών C και Ε, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα του ματιού από φθορές και εξασφαλίζουν τη διατήρηση της υγιούς αγγειακής κυκλοφορίας του ματιού.  

➡️ Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμη μέταλλο που στην περίπτωση του ματιού, το βοηθά να παράγει μελανίνη και να προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες αλλά και τον καταρράκτη. Χρειάζεται όμως προσοχή στη δοσολογία των συμπληρωμάτων ψευδαργύρου πρώτον γιατί διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεύτερον γιατί αποστραγγίζει την παρουσία άλλων μετάλλων. Μέσω της διατροφής μπορεί να προσληφθεί από τη μαύρη σοκολάτα, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια, τα πουλερικά και το κρέας. 

➡️ Τέλος, τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τις βλάβες που προκαλούνται από τη χρήση στατινών, μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών και άλλων φαρμακευτικών αγωγών. Επίσης μειώνουν τους φλεγμονώδεις παράγοντες στο σώμα, αυξάνοντας την ταχύτητα της ίασης και είναι εξαιρετικά για την υγεία του ματιού. 

Είναι λοιπόν σημαντικό να θυμόμαστε πως ό,τι προσλαμβάνουμε παίζει σημαντικό στην προστασία της υγείας των ματιών μας. Χρειαζόμαστε ένα συνδυασμό θρεπτικών στοιχείων, αντιοξειδωτικών και ελαίων για να εξασφαλίσουμε καλή όραση. Είναι όμως απαραίτητο να λαμβάνουμε συγκεκριμένη ποσότητα βιταμινών γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της υπερδοσολογίας που ενδέχεται να αλλοιώσει το μεταβολικό μας ρυθμό και να αυξήσει τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, οι βιταμίνες ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με τη φαρμακευτική μας αγωγή, γι’αυτό είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.  

➡️ Η χρήση γυαλιών ηλίου μειώνει την υπεριώδη ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται ο οπτικός μας φακός και έχει ως συνέπεια τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Το ίδιο ισχύει και για το μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών. Γι’αυτό και έχει σημασία να προσέχετε την ποιότητα των γυαλιών ηλίου σας. 
Η πολύτιμη υγεία της όρασης μας είναι στα χέρια μας!

Αναζητήστε στο φαρμακείο μας όλον το μήνα Οκτώβριο τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής της υγείας των ματιών σας με 30% έκπτωση!