Ο θησαυρός της ελληνικής γης είναι το ελαιόλαδο

Η ελιά έχει υμνηθεί όσο κανένα καρποφόρο δέντρο στο τόπο μας σαν σύμβολο ειρήνης, ευφορίας, ανθεκτικότητας και νίκης. Ο διάσημος καρπός της συντρόφευε από τους αρχαίους ακόμη χρόνους τη ζωή των κατοίκων της Μεσογείου.

Το ελαιόλαδο υπήρξε από την εποχή του Ιπποκράτη ο πρωταγωνιστής στη μεσογειακή διατροφή χάρις στις θεραπευτικές του ιδιότητες. Η σύγχρονη επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει πως προστατεύει το #καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση των υγιών επιπέδων #χοληστερόλης, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο #διαβήτη. Για τον εγκέφαλο το λάδι λειτουργεί ως #φύλακας-άγγελος από τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Altzheimer’s. Βοηθά το #πάγκρεας και το συκώτι από το οξειδωτικό στρες και έχει ισχυρή #αντιφλεγμονώδη δράση. Η βιταμίνη Ε και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στον ο καρπό της ελιάς, δρουν προληπτικά ενάντια σε κάποιες μορφές καρκίνου, στην #οστεοπόρωση και την ρευματοειδή #αρθρίτιδα. Ευνοείται η απώλεια βάρους, καταπολεμάται η #δυσκοιλιότητα και ενισχύεται η #γονιμότητα. Το λάδι έχει επίσης #αντιγηραντικές και #μαλακτικές ιδιότητες και αποτελεί εδώ και αιώνες τη βάση για μια πληθώρα καλλυντικών προϊόντων για την περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος.

Δεν είναι λοιπόν τυχαία η ονομασία που έδωσε ο Όμηρος στο λάδι. Το αποκάλεσε «υγρό χρυσάφι» για την πολυτιμότητα του στην υγεία και τη #μακροβιότητα.