Οι γρανίτες του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά! Η ζέστη μας ωθεί σε δροσιστικές ένοχες απολαύσεις. Τι να επιλέγουμε όμως όταν υποκύπτουμε στον πειρασμό ενός παγωμένου γλυκού;

Η επαρκής ενυδάτωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τους θερινούς μήνες, γιατί οι αυξημένες θερμοκρασίες και η έντονη φυσική δραστηριότητα έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες απώλειες υγρών μέσω της εφίδρωσης. Η αναπλήρωση των υγρών που χρειάζεται το σώμα μας, μπορεί να γίνει φυσικά μέσω της λήψης νερού και άλλων αφεψημάτων και ροφημάτων, καθώς και συμπληρωματικά μέσω της τροφής, κυρίως φρούτων και λαχανικών. Πολλοί βέβαια ενδίδουμε και στον πειρασμό να απολαμβάνουμε αυτήν την περίοδο ένα δροσερό #παγωτό, ένα frozen yogurt ή μία παγωμένη γρανίτα.Οι γρανίτες αποτελούν μια από τις πιο δροσιστικές λύσεις και μάλιστα, παρότι περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τους φυσικούς χυμούς, είναι περισσότερο υγιεινές από ότι τα παγωτά. Ειδικά στις σπιτικές γρανίτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ πιο αγνά φρέσκα υλικά και να αντικαταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι ή σιρόπι αγαύης για μια υγιεινή εναλλακτική των δροσερών, καλοκαιρινών γλυκών ή παγωτών. Οι περισσότερες γρανίτες είναι πολύ εύκολες στην παρασκευή τους, καθώς αποτελούνται από φρούτα, χυμό λεμονιού ή λάιμ και μέλι τα οποία λιώνουμε και ανακατεύουμε σε μπλέντερ. Στην συνέχεια, τις τοποθετούμε για λίγες ώρες στο ψυγείο για να παγώσουν και είναι έτοιμες για κατανάλωση!

Τα φρούτα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πολλά και κάποια από αυτά δεν μας δίνουν μόνο τον χυμό τους, αλλά και τις πολύτιμες φυτικές ίνες τους, τις πολύτιμες βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους. Ενδεικτικά, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε συνδυασμούς από πολλά και διάφορα φρούτα, όπως κράνμπερι, μύρτιλα, ροδάκινο, λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλα, βατόμουρο και καρπούζι! Ας συνδυάσουμε, λοιπόν, το τερπνόν μετά του ωφελίμου κι ας επιχειρήσουμε να φτιάξουμε μία απολαυστική σπιτική γρανίτα καρπούζι που εκτός της δροσιάς που προσφέρει, έχει οφέλη για την υγεία μας:

🍉Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2 λεπτά. 

🍉 Μόλις αρχίσει να βράζει, αφήνουμε για 2-3 λεπτά και αφαιρούμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

🍉 Κόβουμε το καρπούζι σε κομμάτια 2-3 εκ. και τα πολτοποιούμε μαζί με το σιρόπι, το εκχύλισμα βανίλιας, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι στο μπλέντερ. 

🍉 Μοιράζουμε το μείγμα σε παγοθήκες και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη για 5-6 ώρες. 

🍉 Όταν παγώσουν καλά και πρόκειται να σερβίρουμε, αδειάζουμε τα παγάκια στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουν την υφή του χιονιού. 

🍉 Γεμίζουμε τα ποτήρια και σερβίρουμε με φέτες καρπουζιού.

Αναλυτικά η συνταγή στο:www.akispetretzikis.com/recipe/4909/granita-karpoyzi

Καλή απόλαυση!