Κουφονήσια

Κουφονήσια! Γνωστά και πολύ αγαπημένα νησάκια της που τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζουν δόξες «Μυκόνου» από τους απανταχού παραθεριστές που αποζητούν λίγη δροσιά στην καταγάλανη θάλασσά τους. Εξωτική ομορφιά, παραδεισένιες παραλίες, αυθεντικότητα και ανεπιτήδευτη γοητεία στα δύο νησιά που στέκονται αγέρωχα στην καρδιά των Κυκλάδων. 

Από πού όμως πήραν το όνομά τους; Σίγουρα όχι από κάποιους κουφούς. Οι εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας τους είναι δύο. Η μία υποστηρίζει πως προήλθε από την αρχαιότητα εξαιτίας του κόλπου που υπάρχει μεταξύ των νησιών και του Γλαρονησίου ο οποίος λεγόταν «Κουφός Λιμήν», δηλαδή απάνεμο λιμάνι για τα πλοία της εποχής. Η δεύτερη υποστηρίζει πως η ονομασία τους οφείλεται στις πολλές σπηλιές και τα ιζηματογενή  πετρώματα τους που δίνουν την εντύπωση ότι δεν είναι συμπαγές το χώμα, εξ ου και Κουφονήσι.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που υποστηρίζουν πως η αρχική τους ονομασία ήταν εντελώς διαφορετική γιατί το Πάνω Κουφονήσι λεγόταν «Φακούσα» εξαιτίας του ιδιαίτερου σχήματος που έχει σαν φακή και το Κάτω ονομαζόταν «Πίνο», διάσημο για τις πίνες που ακόμη και σήμερα υπάρχουν άφθονες στα καταγάλανα νερά του.

Τα Κουφονήσια κατοικούνται αδιάλειπτα από την προϊστορική ακόμα εποχή. Ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή “Επάνω Μύλοι” έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, ταφικά και άλλα των πρώιμων φάσεων του κυκλαδικού πολιτισμού. Στο ρου της ιστορίας τα Κουφονήσια ακολούθησαν την κοινή μοίρα όλων των νησιών των Κυκλάδων και ενσωματώθηκαν στο Ελληνικό κράτος το 1830. Οι ερευνητές αρχαιολόγοι πιθανολογούν ότι τα νησιά Πάνω Κουφονήσι, Κάτω Κουφονήσι, Γλαρονήσι και Κέρος, τα οποία σχηματίζουν κύκλο, ήταν μεταξύ τους ενωμένα δίχως να μεσολαβεί θαλάσσιος χώρος, ή τουλάχιστον το θαλάσσιο πλάτος που γνωρίζουμε σήμερα. Αρχαιολογικές έρευνες στην Κέρο και στη θέση Λουτρά του Πάνω Κουφονησίου υποδεικνύουν κτίσματα που συνεχίζονται στην θαλάσσια περιοχή.

Τα μικρά Κουφονήσια με φόντο το ατελείωτο μπλε του Αιγαίου υπόσχονται ονειρεμένες διακοπές και την απόλυτη καλοκαιρινή ανεμελιά!