Οι βλεφαρίδες μας

Η επιθυμία για ένα σαγηνευτικό και εκφραστικό βλέμμα με μακριές και έντονα καμπυλωτές #βλεφαρίδες ανάγεται στα αρχαία χρόνια σαν σύμβολο ομορφιάς και νεότητας. Στην αρχή της χιλιετίας εμφανίστηκε μία δημοφιλής #τάση επιμήκυνσης και πύκνωσης των βλεφαρίδων σαν ανάδειξη θηλυκότητας και ελκυστικότητας. Ξεκίνησε από την Ιαπωνία και γρήγορα κατέλαβε όλον τον κόσμο με φρενήρη ρυθμό. Η συστηματική χρήση όμως ψεύτικων μόνιμων ή ημιμόνιμων βλεφαρίδων μπορεί να επηρεάσει την #υγεία των ματιών μας. Γιατί οι βλεφαρίδες δεν είναι το όμορφο κάδρο των παραθύρων της ψυχής μας που είναι τα μάτια μας, αλλά και η #ασφάλεια τους. 

✅Λειτουργούν σαν #αισθητήρες, βοηθούν το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών με αποτέλεσμα αυτά να διατηρούνται ενυδατωμένα.

✅Προστατεύουν τα μάτια από την #ξηρότητα.

✅Εμποδίζουν τα σκουπίδια και τους #ρύπους να έρθουν σε επαφή με τους οφθαλμούς σας.

✅Αποτρέπουν #μικροτραυματισμούς και δυσάρεστους #ερεθισμούς.

✅Προστατεύουν τα μάτια από τα σωματίδια της σκόνης. 

✅Προστατεύουν από την εξάτμιση των δακρύων.

✅Αποτελούν ασπίδα προστασίας από τον #ήλιο

✅Ελαττώνουν την εξάτμιση της υγρασίας.

✅ Οι ρίζες των βλεφαρίδων συνδέονται με τις απολήξεις νεύρων, έτσι όταν ένα ξένο σώμα ακουμπήσει στις βλεφαρίδες μας προκαλείται μια αντανακλαστική αντίδραση που κλείνει το μάτι και το κρατά προστατευμένο.

Οι βλεφαρίδες που υπάρχουν στο πάνω βλέφαρο είναι μεγαλύτερες σε μήκος από ότι του κάτω βλεφάρου και είναι αριθμητικά πιο πολλές. Ανάλογα αυτές που βρίσκονται στο άνω βλέφαρο κυρτώνουν προς τα πάνω, αυτές που συναντάμε στο κάτω βλέφαρο, κυρτώνουν προς τα κάτω και αυτό το σχήμα είναι που τις καθιστά ασπίδα προστασίας για τα μάτια.Αποτελούνται σε ποσοστό 10% από νερό και το υπόλοιπο ποσοστό είναι μακρομοριακές πρωτεΐνες. Η διάρκεια ζωής τους είναι περίπου 80 ημέρες. Μετά το πέρας των 80 ημερών πέφτουν κι αντικαθίστανται από νέες μέσα σε διάστημα πάνω κάτω δύο μηνών.

⚠️Πόσο #ασφαλής είναι η «αναγκαία μόδα» προσθετικής βλεφαρίδων; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι όταν οι βλεφαρίδες είναι πιο μεγάλες από το ένα τρίτο του πλάτους των οφθαλμών, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν σωστά την εργασία που γι’ αυτήν είναι φτιαγμένες, αλλά καταλήγουν να λειτουργούν ακριβώς αντίθετα. Δημιουργούν δηλαδή κάτι σαν ‘’χωνί’’ που επιτρέπει, κατευθύνει και διοχετεύει τον αέρα προς τον οφθαλμό, δημιουργώντας έτσι περισσότερες πιθανότητες για είσοδο ξένων σωματιδίων και απόθεση σκόνης. Οι βλεφαρίδες βρίσκονται στη θέση τους σε συγκεκριμένο μήκος όχι τυχαία κι όχι μόνο για να διακοσμούν τα μάτια μας αλλά πρώτα απ’ όλα για #ιατρικούς και προστατευτικούς σκοπούς. Γνωρίστε τους κινδύνους της χρήσης extensions βλεφαρίδων ή τοποθέτησης ψεύτικων. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές.

❌ Η χημική ουσία #φορμαλδεΰδη που χρησιμοποιείται για να κολλήσουν οι τεχνητές βλεφαρίδες μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις φυσικές. Η πίεση που εφαρμόζεται, οδηγεί σε κατεστραμμένους θύλακες βλεφαρίδων και τις κάνει #εύθραυστες. Οι ερεθιστικές αυτές ουσίες προκαλούν επίσης αποβολή των φυσικών βλεφαρίδων, πολύ πριν έρθει η φυσιολογική ώρα της απόπτωσης τους. 

❌ Παγιδεύουν τους ρύπους. Οι ψεύτικες βλεφαρίδες μπορούν να γίνουν το «σπίτι» πολλών βλαπτικών παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες για την υγεία των ματιών. 

❌ Ενδέχεται να προκαλέσουν βακτηριακή ή μυκητιασική #λοίμωξη. 

❌ Πρόκληση #αλλεργίας. Ο ερεθισμός από το συγκολλητικό υλικό που χρησιμοποιείται, μπορεί να οδηγήσει σε αλλεργικές αντιδράσεις που περιλαμβάνουν επιπεφυκίτιδα, κερατίτιδα και ερυθρότητα του οφθαλμού. Το κοκκίνισμα του ματιού είναι η πιο κοινή παρενέργεια των τεχνητών βλεφαρίδων. 

❌ Δυσκολία στην #καθημερινότητα. Οι τεχνητές βλεφαρίδες ίσως εμποδίσουν την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ίσως αξίζει να σκεφτούμε ότι η ομορφιά του βλέμματος μας βρίσκεται στα συναισθήματα της ψυχής που εκπέμπουν τα μάτια μας και όχι στη τεχνητή διακόσμηση της σαγήνης τους.