Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer’s

Μια δύσκολη #νευροεκφυλιστική νόσος, που στο άκουσμα της ακόμη και ο πιο ψύχραιμος παθαίνει #μελαγχολία, κουνά το κεφάλι με λύπη, εύχεται να μην τύχει σε κάποιον δικό του.

Είναι στ’αλήθεια πολύ θλιβερό όταν χάνεται στην κυριολεξία η σπίθα από τη ματιά, το χαμόγελο αναγνώρισης από τα χείλη, το συναίσθημα της οικειότητας από τα μάτια. Δικοί μας άνθρωποι παύουν θαρρείς να είναι οι ίδιοι. Διπλώματα στον τοίχο μοιάζουν ανούσια, στιβαροί χαρακτήρες που γέμιζαν το δωμάτιο, έχουν κυριολεκτικά ζαρώσει στην καρέκλα, φωτεινά μυαλά νομίζεις πως κατοικούν σε ξένο σώμα. Ο #πόνος και φόρτιση μεγάλος για αυτόν που βλέπει τη δυναμική μάνα να μην λαχταρά το φιλί, τον πατέρα να μη μπορεί να δώσει τη συμβουλή που τόσο αναζητάς, την παιδική φίλη να κοιτά με βλέμμα απλανές και σαν μικρό παιδί να προσπαθεί να σε ξαναμάθει. Σώματα που κρατούν #φυλακισμένη τη #ψυχή που αγαπήσαμε, μοιραστήκαμε τη ζωή μας μαζί της, της κρατήσαμε το χέρι και ονειρευτήκαμε μαζί το #αύριο. Πνεύμα που μάταια το αναζητούμε, μάτια που ατενίζουν συχνά το κενό, γέλιο που χαρίζεται στους ξένους μιας και δεν αναγνωρίζεται πλέον το οικείο.

Όμως για όσους στέκονται #δίπλα τους, η #μάνα είναι πάντα στην καρδιά κι ας μην καταλαβαίνει ότι σφίγγει το χέρι του παιδιού της. Η λαχτάρα για το χαμόγελο του #πατέρα παραμένει άσβεστη και ας ξέρουν πως το δίνει με περίσσεια χαρά και στην ξένη γυναίκα που τον φροντίζει. Ο #φίλος είναι ο ίδιος και ας περιμένει εσένα τον άγνωστο-γνωστό να του φέρεις τα γλυκά που γνωρίζεις μόνο εσύ πια ότι του αρέσουν. Μην τους ξεχνάς. Στάσου δίπλα τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Είναι οι ίδιες ψυχές. Ψυχές που εξακολουθούν να λαχταρούν το #χάδι, το #φιλί, την #καλημέρα. Οπλίσου με #υπομονή, #κουράγιο και κυρίως #αγάπη γιατί αυτή σου έδωσαν και αυτή αξίζουν. Κι ας σε χαιρετούν σαν ξένο, ας ξεχνούν ότι έφαγαν, ας χαμογελούν στη νοσοκόμα νομίζοντας πως είσαι εσύ. Η αγάπη και η έγνοια σου τους αξίζουν γιατί είναι κομμάτι της ζωής σου και ας έχουν ταξιδέψει με το μυαλό προ πολλού σε άλλους τόπους… 


Credit to : Rica Christidi