Μα παχαίνουν οι σαλάτες;

Έχεις λιώσει το μαχαίρι να κόβεις σαλατικά, τα χέρια σου έχουν ξεφλουδίσει από το πλύσιμό τους, το ψυγείο «βογκάει» από τα μπωλ που το έχεις γεμίσει σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεφορτωθείς τα κιλά των γιορτών. Η ζυγαριά όμως εκεί, αμείλικτη και τιμωρητική, δεν λέει να υποχωρήσει ούτε γραμμάριο. Και εσύ φουριόζα και δραματική, μπαίνεις στο γραφείο του διαιτολόγου με ένα ατελείωτο κατάλογο δικαιολογιών και μια μόνιμη απορία. «Μα αφού έφαγα μόνο σαλάτες γιατί δεν αδυνατίζω;»

Το ερώτημα-παγίδα για τους χιλιάδες υγιεινά διατρεφόμενους «μάρτυρες» της αθώας σαλατούλας. Ή μήπως δεν είναι και τόσο αθώα; Μήπως το μπωλ ήταν για 4 και η «σαλατούλα» έμοιαζε να έχει ετοιμαστεί για 14; Μήπως το λάδι έφτανε να βουτήξουν 10 άνθρωποι το ψωμάκι τους; Ή μήπως ανάμεσα στα μαρουλόφυλλα ξεφύτρωναν δεκάδες κομματάκια τυριού και αλλαντικών; Όποια και αν είναι η απάντηση, ένα είναι το σίγουρο, πως η σαλατούλα για να είναι διαιτητική χρειάζεται να μην την καταντούμε ένα κανονικό κύριο γεύμα με τα λογής πρόσθετα που της βάζουμε. Μια σαλάτα-θερμιδική βόμβα μπορεί να εκτινάξει τους δείκτες της ζυγαριάς περισσότερο και από ένα πιάτο μακαρόνια με τυρί, αν δεν έχουμε προσέξει τις ποσότητες των λιπαρών και υδατανθράκων που της προσθέτουμε. Και ναι, είναι μια υγιεινή λύση αρκεί να μην περιέχει το μισό φιλέτο από το μεσημέρι ή ολόκληρο το κοτόπουλο της προηγουμένης ημέρας. Έχει πολύτιμες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία, αρκεί να μη επιβαρύνεται με τόνους λαδιού και μαγιονέζας, περίσσεια αλατιού και θερμίδων. Περιέχει μια πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών και βιταμινών, αρκεί να μην καλύπτεται η ενεργός της δράση από περιττά, που ναι μεν νοστιμίζουν τη σαλάτα μας, αλλά μας γεμίζουν θερμίδες και τινάζουν το πρόγραμμα απώλειας του βάρους μας στον αέρα.

Προσοχή λοιπόν στην ποσότητα του λαδιού και τα «συμπληρωματικά υλικά» που την εμπλουτίζουμε, εγκράτεια στο μέγεθος της σαλάτας και προπαντός υπομονή και επιμονή γιατί τα κιλά ανεβαίνουν εύκολα, αλλά φεύγουν με πολύ πολύ κόπο και η σαλατούλα μας χρειάζεται να συνοδεύει μεν κάθε γεύμα μας αλλά στις σωστές ποσότητες και με ποιοτικά, λίγα και χαμηλών θερμίδων συστατικά.