Wikipedia: Είναι όντως η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της αληθινής πληροφόρησης;

 Η γνωστή σε όλους μας Wikipedia είναι ένας ιστότοπος, μια παγκόσμια, ψηφιακή, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου εγκυκλοπαίδεια, όπου μπορεί ο καθένας μας να ανατρέξει εύκολα και γρήγορα για να αναζητήσει μια πληροφορία ή άρθρο σε τομείς, όπως η Ιστορία, η γεωγραφία, η πολιτική, η οικονομία, η ψυχολογία, η τεχνολογία, ο πολιτισμός, οι τέχνες και πολλά άλλα.

Η λέξη προέρχεται από την συνένωση των λέξεων Wiki (που σημαίνει στην χαβανέζικη γλώσσα «γρήγορα») και της ελληνικής λέξης που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, την εγκυκλοπαίδεια (encyclopedia). Γεννήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 2001 από τους Τζίμι Ουέλς και Λάρι Σάνγκερ για να προσφέρουν άμεση πρόσβαση στην πληροφόρηση, παρακάμπτοντας τις εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά και κάθε έντυπη μορφή που ήταν αδιανόητο να διαθέτει τον όγκο πληροφοριών της νέας ιστοσελίδας. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη χωρίς κόστος, γι’ αυτό και τα έσοδα της ιστοσελίδας προέρχονται κυρίως από δωρεές και επενδύσεις. Οι συντάκτες της ενθαρρύνονται να τηρούν μια πολιτική ουδετερότητας, κάτω από την οποία οι διάφορες απόψεις συγκεντρώνονται, χωρίς να γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί μια αντικειμενική αλήθεια, αλλά  να παρουσιαστεί η δίκαιη και αμερόληπτη εικόνα όλων των απόψεων επί ενός θέματος.  Ο τρόπος λειτουργίας της ηλεκτρονικής αυτής εγκυκλοπαίδειας είναι απλός και βασίζεται στη λογική, ότι ο καθένας μπορεί να γράψει ή να προχωρήσει σε διόρθωση ενός κειμένου, στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο υπόλοιπος κόσμος. Στα ανοιχτού περιεχομένου κείμενα δίδεται η άδεια των πνευματικών δικαιωμάτων στο ευρύ κοινό, επιτρέποντας στον καθένα να αναδιανέμει και να αλλάζει το περιεχόμενο χωρίς χρέωση και με την εγγύηση ότι κανένας δε θα απαγορεύσει το δικαίωμα εισόδου σε τροποποιημένες εκδόσεις του περιεχομένου. Οι συμμετέχοντες, καταλαβαίνοντας ότι η προσπάθειά τους θα διανέμεται ελεύθερα και δωρεάν, αποκτούν το κύριο κίνητρο για να συμμετάσχουν. Αυτό παρέχει αμεσότητα στην ανταλλαγή πληροφοριών σε δισεκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο, δημιουργεί, ωστόσο, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των πηγών και των συγγραφέων. Τα άρθρα ανεβαίνουν στην πλατφόρμα χωρίς περαιτέρω έλεγχο και η εξακρίβωση της πληροφορίας δεν γίνεται από κάποιον ειδικό, ενώ συχνά η τεράστια φήμη της ιστοσελίδας έχει προσδώσει μια απατηλή αίσθηση αυθεντίας μεταξύ των χρηστών. Έτσι, συμβαίνει συχνά να διασπείρεται μια ψευδής πληροφορία που οδηγεί σε παρανόηση, παραπληροφόρηση, ενώ εγείρει και νομικές αξιώσεις από πρόσωπα ή οργανισμούς που θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν λάθη ή παραλείψεις στην πλειοψηφία των άρθρων που ελέγχθηκαν, ενώ το ποσοστό ακρίβειας δεν ξεπέρασε το 80% σε αντίθεση με άλλες πηγές που προσεγγίζει το 96%.   

Συνεπώς, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την αναζήτηση μιας πληροφορίας, διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιέχει κάποιο άρθρο ελλείψεις ή λάθη. Είναι γεγονός ότι η Wikipedia έχει ωφελήσει πολύ κόσμο που αναζητά γρήγορα και χωρίς κόστος την γνώση, όμως θα ήταν χρήσιμο να γίνεται διασταύρωση μιας πληροφορίας κι από άλλες πηγές, εντός ή εκτός διαδικτύου, και να μην δεχόμαστε άκριτα μια πληροφορία που διαβάζουμε ως δεδομένη. Το διαδίκτυο, εξάλλου, βρίθει από ειδήσεις και πληροφορίες που πάντα εμπεριέχουν ένα μικρό ρίσκο σφάλματος λόγω έλλειψης γνώσης από την πλευρά του γράφοντος ή και κακόβουλης ενέργειας. Ας απολαύσουμε, λοιπόν, αυτό το δώρο που μας προσφέρει η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια κι ας είμαστε παράλληλα προσεκτικοί να μην αναπαράγουμε με την σειρά μας κάποια είδηση που περιέχει λάθη.