Κόλιανδρος

Ένα αρωματικό φυτό με φανατικούς οπαδούς και άλλους τόσους πολέμιους. Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να χρησιμοποιούν κόλιανδρο στην κουζίνα τους υποστηρίζουν ότι έχει «περίεργη» οσμή και γεύση που θυμίζει σαπούνι ή μέταλλο.

Η εξήγηση, σύμφωνα με τους σύγχρονους επιστήμονες, βρίσκεται σε μία γονιδιακή παραλλαγή που συναντάται σε ποσοστό 20% του πληθυσμού και προκαλεί γευστική αλλοίωση της γεύσης σε συγκεκριμένους ουρανίσκους. Το μυστικό κρύβεται στις αλδεΰδες των φύλλων του, που έχουν την ικανότητα να προκαλούν έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο #οσφρητικό #υποδοχέα σε ορισμένα άτομα. Αυτό ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι αποφεύγουν αυτό το συμπαθές μυρωδικό υποστηρίζοντας πως τους απωθεί η γεύση του. Οι παθιασμένοι όμως οπαδοί του το προτιμούν για την ελαφρά λεμονάτη νότα που προσφέρει στο φαγητό και το περιγράφουν ως μια ευχάριστη και αναζωογονητική εμπειρία για την #όσφρηση.

Ας τον γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα. Ο κόλιανδρος είναι ένα από τα αρχαιότερα αρωματικά φυτά του κόσμου, πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Τα φύλλα του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και Κ, καθώς και ασβέστιο, σελήνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Στην αρχαιότητα, σύμφωνα με αρχαίες επιγραφές που βρέθηκαν στην Πύλο, οι σπόροι του κόλιανδρου είχαν δυνατή παρουσία σαν άρτυμα αλλά και ευρεία χρήση στην αρωματοποιία. Στο Μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικό φυτό για τις στομαχικές διαταραχές, ως κατάπλασμα για τα αποστήματα αλλά και σαν ερωτικό φίλτρο. Στην σύγχρονη εποχή θεωρείται τονωτικό και αντιφλεγμονώδες με ιδιαίτερη ευεργετική δράση στην αντιμετώπιση του μετεωρισμού και του τυμπανισμού. Επιπλέον, τον χρησιμοποιούν στη σαπωνοποιία, την αρτοποιία και τη ζαχαροπλαστική, σαν αρωματικό μπύρας, καθώς και στην παρασκευή λικέρ.Στην μαγειρική δίνει μια νότα ιδιαίτερης δροσιάς και συνοδεύει μια μακροσκελή λίστα εξωτικών πιάτων της Ν. Αμερικής, και της Ασίας, στην ίδια συχνότητα που οι μεσογειακοί λαοί βάζουμε τον μαϊντανό στα φαγητά μας. Η τριμμένη του ρίζα είναι ένα βασικό συστατικό της κινέζικης και ινδικής κουζίνας που ταιριάζει γευστικά με φαγητά που περιέχουν κάρι. Υπάρχουν πολλά μέρη και στην Ελλάδα όπως στην Κάρπαθο, τα Σφακιά και την Κάσο που τον προσθέτουν σε κουλούρια για τη χαρακτηριστική του γεύση, ή ως αρωματικό για τις ελιές και τα τουρσιά.

Αν ανήκετε στους πολέμιους, αντικαταστήστε τον με τον γνωστό μας μαϊντανό, τα μυρώνια ή το εστραγκόν. Οι υπόλοιποι απλά αφεθείτε στους επαίνους της οικογένειας σας για τα υπέροχα εξωτικά πιάτα που θα παρασκευάσετε.