Έχει σημασία πώς φαίνομαι; Αφού κανείς δεν με κοιτάζει!

Έχει σημασία πώς φαίνομαι; Αφού κανείς δεν με κοιτάζει…

Και όμως έχει. Γιατί υπάρχει κάποιος που σε κοιτάζει διαρκώς και δεν είναι άλλος από τον ίδιο σου τον εαυτό.Οι μέρες έχουν γίνει εβδομάδες και μήνες και εσύ μοιάζει να βουλιάζεις ολοένα και να αφήνεσαι…. Δεν ασχολείσαι με την εικόνα σου. Ξεχνάς τη φροντίδα και την περιποίηση του προσώπου και του σώματος σου, αφήνεις τα μαλλιά σου ατημέλητα, κυκλοφορείς μόνο με φόρμες γιατί μέσα σου λες «δεν βαριέσαι, ποιος κοιτάζει;».

Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Εσύ πρώτη από όλους σε «κοιτάζεις». Το ίδιο πρόσωπο κάθε πρωί στον καθρέφτη, με την άβαφη ρίζα και τα ακατάστατα μαλλιά, το μικρό σωσίβιο στη μέση που κρύβεται επιμελώς κάτω από φαρδιές φόρμες, το δέρμα σου που έχει χάσει τη παλιά του λάμψη γιατί έπαψες να το φροντίζεις συστηματικά. Όσο για το #μακιγιάζ και τα άλλα προϊόντα περιποίησης για τα οποία είχες ξοδέψει ατελείωτες ώρες αναζήτησης του καλύτερου και μεγάλο μέρος της τσέπης σου, αυτά και αν έχουν γεμίσει σκόνες…

Και όμως, το «δεν βαριέσαι» έχει τη δική του βαρύτητα και σημασία. Η εικόνα σου στο σπίτι αντανακλά την εικόνα της ψυχής σου και το αντίστροφο. Όσο περισσότερο αφήνεσαι, τόσο παραπάνω θλίβεσαι όταν τελικά κοιτάξεις από κοντά τον καθρέφτη. Και μετά είναι και εκείνη η ενοχλητική έκφραση στα μάτια των αγαπημένων σου, εκείνο το βλέμμα που σε «προσπερνά» και που νοσταλγείς να κάτσει και πάλι λιγουλάκι παραπάνω επάνω σου, όπως παλιά, εκείνη η λάμψη στα μάτια του παιδιού σου που μαρτυρούσε τον κρυφό θαυμασμό, εκείνο το σφύριγμα του έφηβου γιού για την όμορφη μαμά του. Είναι ανθρώπινο να σου λείπει αφάνταστα η παλιά σου ζωή, η καθημερινότητα που σε έβρισκε στους δρόμους να τρέχεις για να προλάβεις τις δουλειές από το πρωί ως το βράδυ. Αλλά από εκείνο το άκρο μέχρι τη σημερινή αδιάφορη όψη που ολοένα και πιο συχνά μαρτυρά τα σημάδια της στην εμφάνισή σου, σε χωρίζει μια πολύ μεγάλη απόσταση που είναι καιρός πλέον να αποτινάξεις.

Να βάλεις το χεράκι σου για να αντιστρέψεις αυτή την κατάσταση που μοιάζει να ανατροφοδοτείται διαρκώς από μόνη της και να σε βυθίζει ολοένα και περισσότερο στην απόλυτη αμέλεια. Δες τον χρόνο που πλέον διαθέτεις, με άλλο μάτι. Γίνε εσύ, η καλή νεράϊδα και τίναξε το μαγικό σου ραβδάκι αλλάζοντας την αφημένη στο έλεος του χρόνου, ατάραχη απραξία σου. Βάλε τα αθλητικά σου παπούτσια και τρέξε, στο διάδρομο, στο δρομάκι γύρω από το σπίτι, στις σκάλες. Κάνε τη γυμναστική σου και σύντομα η εικόνα στον καθρέφτη θα σε ανταμείψει. Πέταξε τις φόρμες και τις πιτζάμες και βάλε άνετα αλλά κομψά ρούχα που θα τονίσουν τη σιλουέτα σου και θα σου δίνουν μια νότα χαράς κάθε φορά που θα περνάς μπροστά από τον καθρέφτη. Περιποιήσου το δέρμα σου όπως παλιά. Κάνε τη ρουτίνα καθαρισμού του προσώπου σου με επιμέλεια και ζέση. Βάλε μια καλή ενυδατική μάσκα και βυθίσου στη μπανιέρα απολαμβάνοντας τον άπλετο χρόνο που πλέον έχεις. Δώσε και πάλι προσοχή στα μαλλιά σου. Κάλυψε τις ρίζες σου με φυτικές βαφές και αναζήτησε συμβουλές για προιόντα που θα προσδώσουν υγεία και λάμψη στα μαλλιά σου. Κόψε λίγο εκείνη την τούφα που καλύπτει τα γλυκά σου μάτια. Πιες νερό, πολύ νερό, απλά γιατί το πέρασμα από την κουζίνα έχει αυξηθεί «δραματικά» και εσύ πρέπει επιτέλους να αντικαταστήσεις το ντουλάπι με τις λιχουδιές, με ένα μπουκάλι νερό. Στο τέλος της ημέρας, το δέρμα σου θα σε ευχαριστεί για την ελαστικότητα και την ενυδάτωση που του προσέφερες. Κοιμήσου. Τώρα ο χρόνος είναι με το μέρος σου και το ξυπνητήρι στέκει άπραγο στο κομοδίνο, χωρίς σκοπό. Η επόμενη μέρα θα σε βρει πιο ανανεωμένη και με καλύτερη διάθεση.

Και προπαντός, σκέψου αισιόδοξα. Το τέλος αυτής της σκοτεινής σελίδας στην ιστορία της ανθρωπότητας σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν και εσύ θα είσαι εκεί, όμορφη και δυνατή για να γιορτάσεις μαζί με όλο τον πλανήτη την επιστροφή στη ζωή.