Ο δρόμος του μεταξιού προς την ομορφιά σας

Μεταξοσκώληκες. Περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους μέσα σε ένα κουκούλι που κατασκευάζουν από εκκρίσεις των αδένων τους και στο τέλος θυσιάζονται για να παράγουν το αγαπημένο σε εμάς απαλό μετάξι. 

Η ιστορία του μεταξιού χάνεται στα βάθη των αιώνων και ο «δρόμος» του μας οδηγεί στη μακρινή Κίνα, όπου ο μύθος αναφέρει πως η αυτοκράτειρα Σι Λινγκ Τσι, ανακάλυψε τυχαία το 2690 π.Χ.κάτι μεγάλα κουκούλια πάνω σε δένδρα μουριάς. Όταν ένα από αυτά έπεσε κατά λάθος μέσα σε ζεστό νερό, άρχισε να ξετυλίγεται και κάπως έτσι η ανθρωπότητα γνώρισε την λεπτή μεταξωτή ίνα. Η τέχνη της μεταξουργίας παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό για την Κίνα επί 20 περίπου αιώνες, με ποινή θανάτου σε όποιον τολμούσε να αποκαλύψει οτιδήποτε αφορούσε τους μεταξοσκώληκες και την παραγωγή του μεταξιού, το οποίο επιτρεπόταν σε εξαγωγές μόνο ως ύφασμα, με κέντρα της εποχής τις χώρες της Άπω Ανατολής, την Ινδία και την Περσία. Στην Ευρώπη έφτασε μόλις το 550 μ.Χ. και σύντομα έγινε το ύφασμα των βασιλιάδων και των ευγενών, μιας και η μεταξωτή ίνα συνδυάζει την απαράμιλλη απαλότητα, την εξαιρετική αντοχή και την έντονη λάμψη. Η δε κατοχή της ήταν ένδειξη πλούτου, αφθονίας και δύναμης. Γι’αυτό και σαν ύφασμα, το μετάξι παραμένει εδώ και αιώνες εξαιρετικά πολύτιμο, επειδή χαρίζει πάντα μια αίσθηση δροσιάς και ακτινοβολίας σε όποιον το επιλέγει. Έχει την ιδιότητα να είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, να απορροφά τον ιδρώτα και να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων και αλλεργιών, γι’αυτό και συχνά το χρησιμοποιούν στην κατασκευή κλινοσκεπασμάτων.

Την υφή του μεταξιού αγαπούν σίγουρα περισσότερο οι γυναίκες και την αναζητούν στα μαντήλια του και στις ξεχωριστές εμφανίσεις τους.Στην ιατρική, το μετάξι χρησιμοποιείται στη χειρουργική επειδή έχει απολυμαντικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες γι’αυτό και τα ράμματα που κατασκευάζονται από την εξωτερική ή την εσωτερική ίνα ενός κουκουλιού προτιμώνται. Συνάμα έχει εξαιρετική επουλωτική δράση στα έλκη και τις πληγές και μοναδικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.  Στη σημερινή όμως, εποχή το κουκούλι του μεταξοσκώληκα δεν αρκείται μόνο στην παραγωγή του πολύτιμου μεταξιού, αλλά χρησιμοποιείται και στην παραγωγή καλλυντικών, Ο λόγος είναι η ιδιαίτερη ουσία που εκκρίνει ο μεταξοσκώληκας, η σερικίνη, μια πρωτεΐνη που ευθύνεται για την αναζωογόνηση και τη διατήρηση της νεότητας της επιδερμίδας. Η σερικίνη ανακαλύφθηκε τυχαία, καθώς παρατηρήθηκε πως οι εργάτριες που δούλευαν στα αποπνικτήρια των κουκουλιών είχαν πολύ νεανικά πρόσωπα χάρη στον ατμό που περνούσε από τα κουκούλια και απελευθέρωνε σερικίνη στο δέρμα τους. Η σερικίνη περιέχει 18 ευεργετικά αμινοξέα και ακόμη μία πρωτεΐνη με επαναστατικές ιδιότητες στο δέρμα, τη φιβροΐνη. Η κοσμητολογία οφείλει ευγνωμοσύνη στην ύπαρξη της σερικίνης που με τις ισχυρές αντιγηραντικές και ενυδατικές ιδιότητες της προσφέρει στο δέρμα ελαστικότητα και συγχρόνως αύξηση του κολλαγόνου μέσω της διέγερσης των ινοβλαστών. Πέρα από τα καλλυντικά, μια νέα τάση που κατακλύζει την Ευρώπη και έρχεται από τα βάθη των αιώνων των Ασιατικών πολιτισμών είναι η χρήση των κουκουλιών μεταξοσκώληκα στον καθημερινό καθαρισμό του προσώπου. Μια φροντίδα που επιτυγχάνει την απόλυτη μεταμόρφωση και αναγέννηση του δέρματος μας. Άλλωστε ο δρόμος του μεταξιού έχει χαραχθεί από τα βάθη της ιστορίας και οδηγεί πάντα στην αναστροφή του χρόνου και στην καθηλωτική ομορφιά.