Κλιματιστικά ή φυσικός τρόπος δροσιάς;

Είμαστε δέσμιοι των κλιματιστικών ή υπάρχει και φυσικός τρόπος δροσιάς;

Το θερμόμετρο ανεβαίνει σταθερά φέρνοντας μαζί του την προσδοκία για το καλοκαιράκι, τις διακοπές, το χάδι του ήλιου, την ελευθερία που τόσο μας έλειψε. Τα μάλλινα αποθηκεύονται και το σπίτι ανοίγει στις ευωδιές της άνοιξης, τους γνώριμους ήχους της πόλης και της φύσης.

Μαζί τους όμως κάνει την έλευσή της και η ζέστη και για πολλούς η σκέψη των κλιματιστικών μοιάζει πολύ δελεαστική. Αντικρουόμενα τα συναισθήματα που μας κατακλύζουν καθώς κάνουμε να πατήσουμε το κουμπί λειτουργίας τους για την υγεία των δικών μας και του διπλανού μας, ειδικά αυτή την εποχή που διανύουμε, και η αναζήτηση εναλλακτικών και οικολογικών τρόπων δροσιάς γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.

Υπάρχει άραγε τρόπος να αποφύγουμε τη χρήση των κλιματιστικών; 

Η απάντηση βρίσκεται γύρω μας, στη φύση αλλά και σε ορισμένες απλές συνήθειες του παρελθόντος που αποδεικνύονται πολύ πιο οικολογικές αλλά και αρκετά αποτελεσματικές.


➡️Κρατάμε τα παραθυρόφυλλα κλειστά τις ζεστές ώρες της μέρας ή τραβάμε τις κουρτίνες για να κρατηθεί στο εσωτερικό η χαμηλή θερμοκρασία. Από το απόγευμα και μετά αφήνουμε το αεράκι να φέρει τη φρεσκάδα και δροσιά ανανεώνοντας τον αέρα του σπιτιού. Μια άλλη επιλογή είναι να τοποθετήσουμε ειδικές μεμβράνες αντανάκλασης στα τζάμια, που θα κρατήσουν τη θερμότητα από τις ακτίνες του ηλίου μακριά από το χώρο.


➡️Τώρα που ζέστανε ο καιρός, είναι καλή ευκαιρία να φροντίσουμε τις μονώσεις του σπιτιού – μια καλή επένδυση θα αποτρέψει τη δροσιά του εσωτερικού να διαφεύγει και παράλληλα θα βοηθήσει τις κρύες χειμωνιάτικες μέρες που πρόκειται να έρθουν.


➡️Αντικαθιστούμε τις λάμπες πυρακτώσεως με λαμπτήρες LED που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αλλά ταυτόχρονα δεν εκλύουν μεγάλη θερμότητα και απενεργοποιούμε όσες ηλεκτρικές συσκευές δεν χρησιμοποιούμε.


➡️Δροσίζουμε το σπίτι με ανεμιστήρες οροφής που θα έχουμε ρυθμίσει ώστε να δουλεύουν αριστερόστροφα για να κυκλοφορούν τον βαρύτερο δροσερό αέρα στα δωμάτια.


➡️Αποφεύγουμε να μαγειρεύουμε ή να χρησιμοποιούμε το φούρνο τις ζεστές ώρες της ημέρας και αν υπάρχει εξωτερική ψησταριά προτιμούμε την ετοιμασία των γευμάτων μας έξω στη φύση ή καταναλώνουμε κρύα πιάτα, σαλάτες και παγωμένα φρούτα.


➡️Φτιάχνουμε το δικό μας οικολογικό κλιματιστικό βάζοντας ένα παγωμένο μπουκάλι νερό ή μία λεκάνη με αλατισμένο πάγο μπροστά από τον ανεμιστήρα για να εκπέμπεται ο δροσερός αέρας. Το αλάτι έχει την ιδιότητα να μειώνει τη θερμοκρασία ψύξης του πάγου και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κάνει πολύ πιο κρύο τον αέρα.


➡️Τοποθετούμε γλάστρες και φυτά στο μπαλκόνι ή φυτεύουμε δένδρα στον κήπο για να έχουμε φυσική σκίαση και ταυτόχρονα να απολαμβάνουμε τις μυρωδιές, χρώματα και την αναντικατάστατη επαφή με τη φύση.


➡️Πίνουμε συχνά νερό ή παγωμένα ροφήματα και χυμούς προσθέτοντας φύλλα μέντας ή λεμονιού για να τα είναι πιο ευχάριστα στη γεύση. Έτσι θα κρατηθεί τη θερμοκρασία του σώματος χαμηλότερη, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουμε ενυδάτωση στον οργανισμό μας.


➡️Ψεκάζουμε συχνά το πρόσωπο με δροσερό νερό ή φροντίζουμε να προμηθευτούμε τα ειδικά ενυδατικά σπρέι από τα φαρμακεία, χαρίζοντας έτσι στο δέρμα μας ενυδάτωση και λάμψη.


➡️Βυθίζουμε τα πόδια μας σε μία λεκάνη με κρύο νερό.


➡️Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις χειρωνακτικές εργασίες αλλά και τη γυμναστική τις ζεστές ώρες της μέρας.


➡️Φοράμε ρούχα από φυσικές ίνες όπως βαμβάκι, μετάξι ή λινό, κατά προτίμηση ανοιχτόχρωμα για να αντανακλούν το φως και τη θερμότητα.


➡️Θυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια και περπατάμε όσο μπορούμε ξυπόλυτοι ειδικά τις μέρες που έχει υγρασία και ζέστη ταυτόχρονα.