Γιόγκα και Υγεία

Έχουμε φτάσει στην αρχή του καλοκαιριού και μέσα στους απόηχους της πανδημίας που έχει πλήξει την #ανθρωπότητα, υπάρχει η διεθνής ημέρα Yoga που αξίζει να μοιραστούμε την αξία της στο σύγχρονο τρόπο ζωής μας. 

Η ινδική προέλευση της την τοποθέτησε σαν μια εναλλακτική μέθοδο με στόχο την καλή μας #υγεία, όταν ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα ευρέως γνωστός και ως “Ο Πατέρας της Γιόγκα στη Δύση” την έφερε στη Δύση το 1920.

Αρχικά οι άνθρωποι την επέλεξαν σαν ένα τέτοιο μέσο πρακτικής δίνοντας έμφαση στο κομμάτι των ασκήσεων που αφορά το σωματικό μέρος. Τώρα όμως βλέπουμε τη συνεχή αύξηση των ανθρώπων που στρέφονται στη #γιόγκα για να εστιάσουν στη νοητική και ψυχική δυνατότητα που τους προσφέρει.

Τα τελευταία χρόνια οι μελέτες δείχνουν ακλόνητα στοιχεία για το πόσο βοηθά την καλή μας υγεία. 

🙏#Προφύλαξη από τις αρρώστιες

🙏#Εξασφάλιση σταθερής υγείας

🙏#Αντίσταση του οργανισμού σε κάθε είδους ασθένεια

🙏Βιολογικό έλεγχο

🙏#Ζωτικότητα

🙏#Μακροζωία

🙏#Ισορροπία της συναισθηματικής ζωής

🙏Κοινωνική συμπεριφορά

🙏#Αυτοσυγκέντρωση

🙏 #Ευζήν

Αυτοί οι στόχοι όμως μας βοηθούν στο να καταλάβουμε πραγματικά τι είναι η γιόγκα; Είναι μια αρχαία φιλοσοφία, ένα σύστημα που περιλαμβάνει σωματικές ασκήσεις, αναπνοές και διαλογισμό, η ενέργεια ζωής που έχει ο ίδιος ο άνθρωπος. Είναι η #ένωση όχι μόνο με εμάς τους ίδιους αλλά και με ότι είναι αυτό που ο καθένας μας αναγνωρίζει και περιλαμβάνει πέρα από τον εαυτό του. Είναι η σκάλα που σε βγάζει από τα τα τυφλά σημεία της κατανόησης σου για την ύπαρξη σου και σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι το όλον. Είναι η ένωση με εμάς αλλά και πέρα από εμάς. Οι άσανες( ασκήσεις), οι πραναγιάμα ( αναπνοές) και ο διαλογισμός είναι εργαλεία που εφαρμόζοντας τα όχι μόνο στη γιόγκα αλλά και στην καθημερινότητα, μας δίνουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να φτάσουμε στην ανώτερη μας #έκφραση , στην ύπαρξη μας και στο να μας αντιληφθούμε ολόκληρους – σώμα, νου και πνεύμα.

Οι αλλαγές που μας συμβαίνουν στην ζωή μας, η ανάγκη να μας υποστηρίξουμε και να μας καθοδηγήσουμε είναι επιτακτική και έντονη. Με τη γιόγκα φροντίζουμε και επηρεάζουμε τη σωματική μας υγεία, ισορροπία και αυτοσυγκέντρωση, τη συναισθηματική μας συμπεριφορά, το χαρακτήρα μας, την ψυχική μας ύπαρξη ώστε να δημιουργούμε πιο υγιείς προσωπικές και κοινωνικές επιδράσεις. Διαμορφώνουμε τις συνθήκες που θα ενισχύσουν την ύπαρξη μας μέσα σε ένα περιβάλλον που το χρωματίζουμε με πράξεις πληρότητας και χαράς. Μαθαίνουμε να εφαρμόζουμε την #αγάπη στη ζωή μας γιατί η αγάπη έχει τη δύναμη να ενώνει τα πάντα. 

Credit to: Ντία Ντενέζου