Κανέλα. Υγεία και απόλαυση

Κανέλα! Το δεύτερο πιο δημοφιλές μπαχαρικό μετά το πιπέρι, που έχει την ιδιότητα κάθε φορά που η ιδιαίτερη γλυκιά μυρωδιά της φτάνει στα ρουθούνια μας, οι γευστικοί μας κάλυκες να αναζητούν απεγνωσμένα τη γεύση της.  

Από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων ακόμη υπάρχουν αναφορές για αυτό το ξυλάκι του φυτού Cinnamomum verum που αποτέλεσε δώρο για τους βασιλιάδες, πολύτιμο φάρμακο για μια πληθώρα από ασθένειες και έγινε αιτία πολέμου στα μέσα του 17ου αιώνα. Υπάρχουν δύο τύποι κανέλας στην αγορά, με πιο συχνή στα ράφια των σούπερ μάρκετ ένα συγγενές είδος της με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά υποδεέστερες ιδιότητες, την απλή  «Κάσσια». Η αυθεντική κανέλα της Κεϋλάνης είναι ανοιχτόχρωμη, λεπτόφλουδη με διακριτικά έντονο γλυκό άρωμα και εύθραυστα μασουράκια πολύ πυκνά σε στρώσεις. 

Πέρα όμως από τη γνωστή ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά που προσδίδει σε ένα φαγητό ή γλυκό, η κανέλα εδώ και αιώνες αποτέλεσε ένα ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της ιατρικής,  κατάλληλο να αντιμετωπίσει μια σειρά από ασθένειες. Οι περισσότεροι ίσως γνωρίζετε πως η κανέλα μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, γι’αυτό και συνιστάται στους διαβητικούς. Σε πρόσφατη κλινική μελέτη που αξιολογήθηκαν 102 άτομα με διαβήτη τύπου 2, βρέθηκε πως όσοι λάμβαναν κανέλα παρουσίασαν μείωση των τιμών της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, ενός βιοδείκτη για το σάκχαρο στο αίμα. Μια άλλη έρευνα έδειξε πως το εκχύλισμα κανέλας βοηθά στη διατήρηση των καλών τιμών της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ενώ ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2014 στην Συμπληρωματική και Εναλλακτική Ιατρική αναδεικνύει τη δυναμική της ως παράγοντα που συμμετέχει στην καλύτερη διαχείριση της ινσουλίνης που παράγει ο οργανισμός μας, μια ιδιότητα που η κανέλα έχει 20 φορές περισσότερο από τα άλλα μπαχαρικά.

Επιπλέον, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά φυτικής προέλευσης όπως η ρουτίνη, η κατεχίνη και η κουερσετίνη που είναι γνωστά για την υποστήριξη κατά των αλλεργιών, τη χοληστερόλη και το ανοσοποιητικό.  Οι φαρμακευτικές της όμως ιδιότητες δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω. Χάρη στην συναμαλδεύδη, μια δραστική ουσία της κανέλας, η αντιμικροβιακή της δράση μπορεί να μας προστατεύσει από μολύνσεις όπως τη σαλμονέλα, το κολοβακτηρίδιο E.coli, την Ψευδομονάδα aeruginosa καθώς και τον μύκητα Candida. Είναι δε ιδιαίτερα βοηθητική στην επούλωση των πληγών που εμφανίζουν στα πόδια τους οι διαβητικοί. Σε αρκετές μελέτες που έχουν γίνει, βρέθηκε πως τα ενεργά συστατικά της βοηθούν τη λειτουργία του εγκεφάλου, μειώνοντας το οίδημα σε άτομα με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και παρέχοντας προστασία από την έλλειψη οξυγόνου και τα υψηλά επίπεδα γλουταμινικού οξέος. Η κανέλα προστατεύει τα μιτοχόνδρια μετά από έμφραγμα και αναστέλλει το σχηματισμό των αμυλοειδών πλακών που συναντάμε στο Alzheimer, ενώ μοιάζει πως βοηθά στην προστασία των νευρώνων των και νευροδιαβιβαστών σε ασθενείς με Πάρκινσον.  

Είναι μια απλή, προσιτή θεραπευτική ουσία με ελάχιστες παρενέργειες και εξαιρετική γεύση. Και για όσους νιώθουν τη διάθεση να προσθέτουν μια πρέζα κανέλας στον καφέ, τη σοκολάτα, τη βρώμη ή την κόκκινη σάλτσα τους είναι ένα εξαιρετικό φυσικό αντιφλεγμονώδες που μειώνει τα επίπεδα της κυτοκινών, ακριβώς όπως μια κουβέρτα θα δρούσε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Βοηθά πολύ στις εξάρσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων, στη νόσο Lyme, ακόμη και στη θεραπεία των κακοηθειών γιατί ελέγχει τα επίπεδα όσων παραγόντων προκαλούν τον πόνο, όπως τα νιτρικά οξέα,και οι λιπο-πολυσακχαρίτες (LPS), που είναι υπεύθυνα για το διαρρέον έντερο. Αυτό συμβαίνει γιατί η κανέλα μπλοκάρει την αγγειογένεση στερώντας τα καρκινικά κύτταρα από την τροφή τους και γι’αυτό ενδέχεται να έχει μια θετική επιρροή στην εξέλιξη ενός όγκου.

Καφές Affogato! 

Τώρα το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ espresso Affogato. Μια εξαιρετική συνταγή που μας έρχεται από την Ιταλία και στην ουσία είναι μια μπάλα παγωτού κανέλας «πνιγμένη… σε κυριολεκτική μετάφραση του Affogato» με 1-2 φλιτζανάκια καφέ εσπρέσο. Μπορείτε να πασπαλίσετε λίγη επιπλέον κανέλα ή σκόνη σοκολάτας από πάνω και έχετε ένα ευωδιαστό και απολαυστικό ρόφημα που ταξιδεύει τις αισθήσεις και ταιριάζει υπέροχα με την καλοκαιρινή ραστώνη