Κάπαρη και κρίταμο

Καλοκαιράκι, ζέστη και τι καλύτερο από μια δροσερή σαλάτα με χορταρικά που μυρίζουν θάλασσα και που οι ίδιοι μπορούμε να μαζέψουμε από τα βράχια δίπλα στο κύμα. Ποια είναι αυτά; Μα η κάπαρη και το κρίταμο, πολύτιμοι θησαυροί της ελληνικής γης. 

Η κάπαρη είναι το φυτό που συναντούμε στα βράχια κάθε ελληνικού νησιού, και δίνει ένα πικάντικο τόνο φρεσκάδας με τις μικρές πράσινες μπαλίτσες της, που δεν είναι άλλο από τα μπουμπούκια του αγκαθωτού της θάμνου. Θα τη μαζέψετε μέχρι το τέλος Αυγούστου, μαζί με τα τρυφερά φύλλα των κορυφών της, για να δώσετε γεύση και άρωμα στις σαλάτες και τα φαγητά σας. Για να την κάνετε τουρσί αρκεί να βουτήξετε τα μπουμπούκια της σε ξύδι και μπόλικο θαλασσινό αλάτι για να φύγει η πικρίλα. Φυλάσσεται σε βαζάκια με την άλμη που έχετε ετοιμάσει βράζοντας το νερό με μπόλικο αλάτι.

Το κρίταμο πάλι συναντάται και αυτό συχνά κοντά στα ριζά των βράχων όπου σπάει το κύμα και είναι εκείνο το χαρακτηριστικό σκουρόχρωμο φυτό με τα μακρυά και μυτερά φύλλα και τα χυμώδη κοτσάνια που κόβονται εύκολα και αντέχουν στην ορμή του ανέμου. Θεωρείται το «βότανο του γυαλού» γιατί δυναμώνει το ανοσοποιητικό χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, ιώδιο και μεταλλικά άλατα, που από τα χρόνια του Ιπποκράτη ακόμη ήταν γνωστό για τις διουρητικές και αποτοξινωτικές του ιδιότητες και τη χρήση του για την αντιμετώπιση των ηπατικών και νεφρικών δυσλειτουργιών. Χαρακτηριστική μάλιστα ήταν η συνήθεια των θαλασσοπόρων τα παλιά χρόνια να κουβαλούν μαζί τους μεγάλες ποσότητες κριτάμου ως αντίδοτου για το σκορβούτο. Είναι εξαιρετικό ορεκτικό και τονωτικό και νοστιμίζει όλες τις σαλάτες και τις σάλτσες που συνοδεύουν ψάρια και κρέατα.  

Τώρα το καλοκαίρι λοιπόν, είναι μια καλή ευκαιρία να συνδυάσουμε ένα περίπατο στη θάλασσα με τη συλλογή αυτών των τόσο θρεπτικών χορταρικών που η μητέρα φύση έχει δωρίσει απλόχερα στη χώρα μας που τη λούζει ο ήλιος, το φως και το κύμα.