Η υγεία μας και η βιταμίνη C

Η απίθανη βιταμίνη C! Η βιταμίνη C απέκτησε τη φήμη της χάρη στο νομπελίστα Linus Pauling και στη συνείδηση όλων μας έχει ταυτιστεί με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας. Στην πραγματικότητα όμως είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός υγείας που μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας:

🍊Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες που δημιουργούν οι ελεύθερες ρίζες.

🍊Είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιά επειδή προστατεύει τις βαλβίδες, τις αρτηρίες και τα τριχοειδή αγγεία. 

🍊Έρευνες έχουν δείξει πως είναι σημαντική για τα κύτταρά μας και την πρόληψη του καρκίνου και του διαβήτη αλλά και για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης επειδή δρα σαν ένα φυσικό συμπλήρωμα στατίνης.

🍊Είναι απαραίτητη για να δημιουργηθούν στον εγκέφαλό μας οι ορμόνες της ευεξίας και για να διατηρήσουμε τη νεότητά μας. 

🍊Είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα ομορφιάς μιας και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και επιβραδύνει την εμφάνιση δερματικών κηλίδων λόγω ηλικίας. 

🍊Συμβάλλει στην υγεία των ούλων και των δοντιών και βοηθά στη θεραπεία πληγών, εγκαυμάτων και ουλών.

🍊Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της απορρόφησης σιδήρου από το πεπτικό μας σύστημα, προστατεύοντας από τη σιδηροπενική αναιμία.

🍊 Προστατεύει επιπλέον τις γυναίκες από τον κίνδυνο προεκλαμψίας και κρατά τα επίπεδα της ενέργειάς μας σε υψηλές τιμές, καταπολεμώντας την κούραση. 

🍊Μειώνει τα επίπεδα μολύβδου στον οργανισμό, ενώ μπορεί να ανακουφίσει όσους πάσχουν από αλλεργίες και ιδιαίτερα από ρινική συμφόρηση. 

🍊Επιπλέον η κατανάλωση τροφών όπως ένα πορτοκάλι ή ένα ακτινίδιο πριν από ένα ανθυγιεινό γεύμα π.χ. ένα hot dog και άλλες μορφές επεξεργασμένου κρέατος, βοηθούν στην εξουδετέρωση των νιτρωδών και νιτρικών ενώσεων που τείνουν να προσκολλώνται στα υγιή κύτταρα και ενδεχομένως να προκαλέσουν αργότερα κάποια βλάβη στο DNA που μπορεί να καταλήξει σε καρκίνους.

🍊Εξασφαλίζει καλή διάθεση και μείωση του άγχους, εξαιτίας της ενεργοποίησης εκείνων των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη διάθεσή μας, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη. Η ανεπάρκειά της μπορεί να γίνει αιτία για μώλωπες, ουλίτιδα, ρινορραγία και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Όσοι παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψή της εμφανίζουν συχνά χολόλιθους.

⚠️Η νικοτίνη αδρανοποιεί τη βιταμίνη C και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό ώστε κάθε τσιγάρο να στερεί περίπου 30mg βιταμίνης C από τον οργανισμό. Η εξάντληση της βιταμίνης C ενέχει εξαιρετικά μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος. Έλλειψη βιταμίνης C προκαλούν: η συχνή κατανάλωση αλκοόλ αλλά και ορισμένα φάρμακα όπως η ασπιρίνη, τα αντισυλληπτικά χάπια, η κορτιζόνη, τα αναλγητικά και τα αντικαταθλιπτικά.

Τα κύτταρά μας δεν μπορούν από μόνα τους να συνθέσουν βιταμίνη C και είναι απαραίτητο να την προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας. Ένας φυσικός τρόπος είναι να εντάξουμε την βιταμίνη C στην τραπέζι μας καταναλώνοντας τακτικά πιπεριές, ιδιαίτερα τις κόκκινες, μαϊντανό, μπρόκολο στον ατμό, κουνουπίδι, φράουλες, χυμό λεμονιού, γλυκοπατάτες, κρεμμύδια, πορτοκάλια, κράνμπερι, κολοκυθάκια, ακτινίδια, σπαράγγια, ανανά, καρπούζι, καρότα, συκώτι και ψητές πατάτες με τη φλούδα τους.


Η βιταμίνη C είναι ο απόλυτος σύμμαχος της υγείας μας! Μην υποτιμάτε τη σημασία της και φροντίστε για την καθημερινή λήψη της!