Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία…

Από το κουτί της Πανδώρας, όπου σκόρπισαν ελεύθερα όλα τα κακά που ο Δίας είχε κλείσει σ’αυτό, ένα μόνο παρέμεινε μέσα αναλλοίωτο και άφθαρτο στο χρόνο, η Ελπίδα.

Ο μύθος με τη διαχρονική του αξία έρχεται κάθε φορά να μας υπενθυμίσει πως η ελπίδα είναι αυτή που μας δίνει τη δύναμη να σηκωθούμε όταν πέσουμε, μας καλεί να διαχειριστούμε τη ζωή μας με αισιοδοξία και να αντισταθούμε στα εμπόδια με σθένος.

Η ίδια η ετυμολογία της προέρχεται από το ρήμα «έλπομαι» που σημαίνει αναμένω, προσδοκώ και την ινδοευρωπαϊκή ρίζα του «θέλω». Ο Αισχύλος την καθορίζει ως τυφλή αλλά ικανή να ξεπεράσει ακόμη και το φόβο του θανάτου και πολλοί διάσημοι συγγραφείς και ποιητές έχουν υμνήσει την ισχύ με την οποία μας θωρακίζει και την εμπιστοσύνη που δίνει στις δυνάμεις ολόκληρου του σύμπαντος όταν θεωρούμε πως συνωμοτεί, προκειμένου τα πράγματα να έρθουν όπως θα θέλαμε.

Ο ρόλος της ελπίδας είναι πολύ σημαντικός για τη ζωή μας, είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή αισιοδοξία, είναι ένας κινητήριος μοχλός που κάνει πολλούς να πιστέψουν βαθιά στις ικανότητές τους και να κινηθούν δυναμικά για να πετύχουν το στόχο τους. Η έννοια της ταυτίζεται με τη θέληση, με το κουράγιο και με την πίστη στην αξία μας και το μυαλό μας για να μας πάνε μπροστά. Όσοι ελπίζουν, έχουν θάρρος και κινούνται αισιόδοξα στη ζωή, αρνούμενοι να παραδώσουν τα όπλα στην πρώτη δυσκολία.

Μπορεί να ματαιωθεί ή να ευοδωθεί, να μας εγκαταλείψει έστω και στιγμιαία αλλά και να μας εξυψώσει το ηθικό. Είναι η πεποίθηση πως στο τέλος θα βγούμε νικητές από την όποια δοκιμασία, θα υπερβούμε τα όριά μας, θα ικανοποιήσουμε τους στόχους μας. Χωρίς αυτή, τα κίνητρά μας για να κάνουμε πράξη τη σκέψη μας, ακυρώνονται κάτω από το βάρος του φόβου και της αποτυχίας και κάθε ανθρώπινη πράξη θα χρωματίζεται από τη ματαιότητα. 

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία». Πάντα θα υπάρχει εκείνη η αισιόδοξη πλευρά μας, που όταν φτάνει σε αδιέξοδο, θα στραφεί στην ελπίδα. Θα αντλήσει θετική ενέργεια από αυτή, θα δώσει μάχη για να μην ηττηθεί και τις περισσότερες φορές θα καταφέρει να μας ξαναυψώσει σαν το μαγικό χαλί, να απογειώσει όνειρα και σχέδια ζωής, να αμβλύνει εμπόδια και αποτυχίες και να δώσει στο βλέμμα μας μια νέα προοπτική για ένα καλύτερο, ρόδινο και ευτυχισμένο μέλλον. 


7 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα της Ελπίδας