Αισθήσεις και συναισθήματα ή αλλιώς ASMR

Μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος που συνήθως ξεκινά από την κορυφή του κεφαλιού και απλώνεται στο πίσω μέρος του λαιμού και την σπονδυλική στήλη, μια ευφορία που πλημμυρίζει το εγκέφαλο και χαρακτηρίζεται από θετικά συναισθήματα. Αυτή είναι η αυτόνομη απάντηση του συμπαθητικού μας συστήματος ή αλλιώς ASMR.

Τα αρχικά της προέρχονται από τις λέξεις:

Α = αυτόνομη, δηλαδή χωρίς συνειδητό έλεγχο από το ίδιο το άτομο (autonomous)

S = προερχόμενη από τις αισθήσεις μας (sensory)

Μ = απόκριση των μεσημβρινών του σώματος που οδηγούν στην κορύφωση των αισθήσεων. (meridien)

R = από την ανταπόκριση του συμπαθητικού συστήματος του εγκεφάλου όταν ενεργοποιείται από κάποιο εξωγενή παράγοντα (response)

Πολλοί την περιγράφουν σαν μια αίσθηση ηλεκτρικού ρεύματος που μοιάζει να τους διαπερνά και δίνει την αίσθηση των φυσαλίδων σε ένα ποτήρι σαμπάνιας καθώς απλώνεται στο λαιμό, το κρανίο και την πλάτη, κάνοντας τα άτομα που τη βιώνουν να νιώθουν γαλήνια και όμορφα. Οι μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως αποτελεί μία κατάσταση ευφορίας που διαχωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες, αυτή που σχετίζεται με το συναίσθημα και ξεκινά από το κεφάλι μέχρι πίσω στην πλάτη και αυτή που σχετίζεται με την ελεγχόμενη προσοχή του εγκεφάλου μας που καταλήγει σε διαλογισμό.

H ASMR συνήθως επισπεύδεται από ερεθίσματα που αποκαλούνται πυροδοτητές και τα συναντούμε στην καθημερινότητά μας ή εξαιτίας της έκθεσής μας σε ένα συγκεκριμένο οπτικό ή ακουστικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, το συμπαθητικό μας σύστημα πυροδοτείται όταν κάποιος ακούει ένα ψίθυρο ή μια σιγανή φωνή, όταν εκτίθεται σε ένα ήρεμο αλλά επαναλαμβανόμενο ήχο, όπως το γύρισμα των σελίδων ενός βιβλίου ή το θρόισμα του ανέμου μέσα από τα φύλλα, όταν νιώθουμε στο πρόσωπό μας το άγγιγμα των χεριών, όταν ακούμε συγκεκριμένο είδος μουσικής, ή ακόμη και τον ήχο της αναπνοής σε ένα μικρόφωνο.

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει, ότι ιδιαίτερα ο ήχος της φωνής, ή πιο σωστά, το ψιθύρισμα, είναι ένα ερέθισμα που κατά μεγάλο ποσοστό πυροδοτεί την ASMR σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει. Πολλοί έχουν αναφέρει πως ο συνδυασμός της φυσικής επαφής με την έκφραση της σιγανής γλυκιάς φωνής, μπορεί να προκαλέσει εξίσου ανταπόκριση του συμπαθητικού συστήματος. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που μια δυνατή βροντερή φωνή προκαλεί ενόχληση, εκνευρισμό και κούραση, ενώ αντιθέτως ένα ήρεμο και γλυκό ηχόχρωμα, έχει την ικανότητα να έλξει την προσοχή, να ηρεμήσει και να προκαλέσει δυνατά συναισθήματα.

Είναι λοιπόν σημαντικό να κρατούμε χαμηλά τον ήχο της φωνής μας γιατί έχουμε περισσότερες πιθανότητες να μας ακούσει ο άλλος και να ανταποκριθεί στο μήνυμα μας. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα σηκώσετε ασυναίσθητα τον τόνο της φωνής σας στην προσπάθειά σας να επιβάλετε μια άποψη ή να πείσετε. Το συμπαθητικό σύστημα του συνομιλητή σας είναι βέβαιο πως θα κοιτάξει προς εντελώς άλλη κατεύθυνση από αυτή που πραγματικά επιθυμείτε και η ASMR του θα προσπαθήσει να δραπετεύσει από το χώρο!