Η ιστορία του κουμπιού

Ένα τόσο δα μικροσκοπικό πραγματάκι που βοηθά να κλείσουμε το ένδυμά μας… Βρίσκεται παντού στα πουκάμισα μας, στα παντελόνια μας, στις ζακέτες μας…Μια σταλιά αντικείμενο με χιλιάδες σχήματα, μεγέθη και υλικά κατασκευής με μεγάλη ιστορία…Το κουμπί.

Η λέξη κουμπί, προέρχεται από τη μεσαιωνική λέξη kompin. Ελληνιστικά είναι το κομβίον ως υποκοριστικό της λέξης κόμπος γιατί τα παλιά πουκάμισα κούμπωναν με δέσιμο κορδονιού σε κόμπο. Εφευρέθηκε το το 750 Π.Χ. από Έλληνες και Ετρούσκους και για να κουμπώσει τότε περνούσε από μια θηλιά. Η εφεύρεση βελτιώθηκε το 1235 μ.Χ. στη Γερμανία όταν η θηλιά αντικαταστάθηκε από τη κουμπότρυπα. Από τη στιγμή αυτή τα κουμπιά εξελίχθηκαν σε απαραίτητο διακοσμητικό και χρηστικό αξεσουάρ και δεν έλειψαν από καμμία χρονική περίοδο της ιστορίας ένδυσης του ανθρώπου.

Απομεινάρι της βικτωριανής περιόδου είναι ότι τα κουμπιά στα αντρικά ρούχα είναι από την αντίθετη πλευρά από ότι στα γυναικεία. Τα αντρικά πουκάμισα είχαν και εξακολουθούν να έχουν τα κουμπιά τους στα δεξιά και τις κουμπότρυπες στα αριστερά για να είναι πιο εύκολο το κούμπωμα από τους δεξιόχειρες, που είναι και η πλειοψηφία. Η διαφορά με τις γυναίκες βρίσκεται στο γεγονός ότι οι πλούσιες κυρίες της άρχουσας τάξης δεν ντύνονταν ποτέ μόνες τους, αλλά τις έντυναν συνήθως οι υπηρέτριες τους. Και πάλι για λόγους ευκολίας και ταχύτητας λοιπόν, τα κουμπιά έπρεπε να είναι στα δεξιά, αυτή την φορά όμως όχι του ατόμου που φορούσε το πουκάμισο, δηλαδή των κυριών, αλλά αυτού που το έντυνε, δηλαδή των υπηρετριών. Για αυτόν τον λόγο τα κουμπιά στα γυναικεία πουκάμισα βρισκόταν στα αριστερά. Το περίεργο είναι ότι ακόμη και σήμερα που οι γυναίκες ντύνονται μόνες τους, τα κουμπιά πολλών γυναικείων πουκάμισων συνεχίζουν να βρίσκονται στην αριστερή πλευρά. Κάτι σαν παράδοση ή σαν απομεινάρι μιας άλλης εποχής…

Στον 20ο αιώνα η ιστορία του κουμπιού αλλάζει ξανά. Η μαζική παραγωγή τους και η προσθήκη τους σε πρακτικά καθημερινά ρούχα έγινε πολύ διαδεδομένη και μετατράπηκε σε αναγνωριστικό σύμβολο των εργαζομένων ανθρώπων. Τα κουμπιά, παρόλο αυτά, ποτέ δεν θεωρήθηκαν ποτέ μία φθηνή πρακτική προσθήκη των ρούχων. Προσδίδουν πάντα ποιότητα και ομορφιά. Ακόμη και σήμερα, κορυφαίοι σχεδιαστές ρούχων βασίζονται περισσότερο στα περίτεχνα μοναδικά κουμπιά για να προσδώσουν ενδιαφέρον, στυλ και μοναδικότητα στα ρούχα τους.

Το κουμπί συνοδεύει την ιστορία του ενδύματος και εξελίσσεται μέσα στο πέρασμα των αιώνων. Ίσως να μοιάζει μια αδιάφορη και μικρή προσθήκη στην ιστορία του ανθρώπου αλλά δημιούργησε ουσιαστική διαφορά στην καθημερινότητα του. Εκατομμύρια σχέδια, υλικά και χρώματα προορισμένα για εκατομμύρια χρήσεις. Ένας τεράστιος μικρόκοσμος απο πανέμορφα μικροσκοπικά έργα τέχνης που είναι απόλυτα χρήσιμα για την γκαρνταρόμπα μας και όχι μόνο…