#Εμμηνορροϊκός κύκλος και #Γυμναστική

➡️1η Εβδομάδα εμμηνορροϊκού κύκλου(Ημέρες 3 – 9): Σταδιακά αυξημένη ένταση στην προπόνηση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να αυξήσετε την προπόνησή σας συμπεριλάμβανοντας βάρη ή υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση. Είναι μια εβδομάδα που μπορείτε να φτάσετε προοδευτικά τον εαυτό σας σε μέγιστες #επιδόσεις. Έχετε μεγάλη #αντοχή στον πόνο, #καίτε εύκολα το #λίπος του σώματος σας και #χτίζετε δυνατό #μυικό σύστημα. Βεβαιωθείτε όμως ότι έχετε κάνει μια σωστή προθέρμανση, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμών. 

➡️2η Εβδομάδα εμμηνορροϊκού κύκλου(ημέρες 10 – 16): Υψηλός όγκος προπόνησης. Η εβδομάδα αυτή περικλείει την #ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η ενέργειά σας είναι στο #αποκορύφωμά της. Για να επωφεληθείτε από αυτό, μπορείτε να ενσωματώσετε ασκήσεις που απαιτούν σημαντικές προσπάθειες. Τα #οιστρογόνα σας βοηθούν τους μύες του σώματος να απορροφήσουν γλυκόζη και να εφοδιάζουν το σώμα σας με απίστευτη #ενέργεια. Τώρα μπορείτε να φθάσετε την προπόνηση σας στα μέγιστα #αποτελέσματα. Βρίσκεστε στην εβδομάδα που έχετε τη μεγαλύτερη εναρμόνιση με τη #θηλυκή σας #δύναμη. 

➡️3η Εβδομάδα εμμηνορροϊκού κύκλου(ημέρες 17 – 23): Αερόβια άσκηση. Η τρίτη εβδομάδα είναι το πρώτο μισό της ωχρινικής φάσης. Είναι ιδανική φάση για αερόβια άσκηση. Λιγότερη #ένταση στις προπονήσεις. Η κυκλική προπόνηση είναι μια εξαιρετικη επιλογή. Καθώς αρχίζετε να μετακινείστε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, μειώστε την προπόνηση σας ανάλογα με το πώς αισθάνεστε το σώμα σας καθώς θα αντιμετωπίσετε τα πρώτα συμπτώματα πρίν τον κύκλο σας. Το σώμα σας δεν διασπά το λίπος το ίδιο αποτελεσματικά, παρουσιάζει #φλεγμονές και έντονο #τυμπανισμό στην κοιλιά. Παραμείνετε ενυδατωμένες. Η #θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει σε αυτή τη φάση.

➡️4η Εβδομάδα εμμηνορροϊκού κύκλου(ημέρες 24 – 2): Η δύσκολη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας που εμφανίζεται η έμμηνος #ρύση μπορείτε να κάνετε δραστηριότητες όπως κολύμπι, εύκολη ποδηλασία, γιόγκα και γενικά χαμηλής έντασης ασκήσεις. Όλα είναι σχετικά ανάλογα με τις αντοχές της κάθε γυναίκας. Προσαρμόστε την άσκηση σας ανάλογα με τις διαθέσεις σας.

Αυτές οι εβδομάδες είναι μια γενική κατευθυντήρια γραμμή που αποσκοπεί απλώς στη διαίρεση του εμμηνορυσιακού κύκλου σε τέσσερις φάσεις. Εάν ο κύκλος σας είναι περισσότερο από ή λιγότερο από 28 ημέρες, οι συγκεκριμένες ημέρες σας, πιθανόν να διαφέρουν. Για παράδειγμα, αν έχετε ένα κύκλο 30 ημερών, μπορείτε να επιλέξετε να προσθέσετε μια επιπλέον ημέρα ή δύο στην αερόβια περίοδο σας ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

Τέλος, επειδή το #στρες μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παραγωγή ορμονών, η καλύτερη συμβουλή είναι να προσέξετε τη διαχείριση του άγχους. Πάρα πολύ στρες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια παραγωγή #κορτιζόλης, η οποία μπορεί να διαταράξει τον εμμηνορυσιακό κύκλο σας και να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως #κόπωση, μειωμένη απόδοση και απώλεια κινήτρων για άσκηση. Προσπαθήστε λοιπόν όσο μπορείτε να κρατάτε το μέτρο και την #ισορροπία στη ζωή σας προκειμένου να απολαμβάνετε τα οφέλη της άσκησης χωρίς υπερβολές και χωρίς καταπόνηση του σώματος σας.