Συμβουλές ασφαλείας των διακοπών μας

Διακοπές! Οι περισσότεροι πήραν το δρόμο για τις παραλίες και τα χωριά τους και οι πόλη ερημώνει ολοένα και περισσότερο. Μαζί όμως με τις βαλίτσες καλό είναι να έχουμε μαζί και ένα οδηγό για το πώς να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας υγιή, γιατί εκτός από τον κορωνοϊό, υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που παραμονεύουν να χαλάσουν το πολυπόθητο διάστημα ανάπαυλας που όλοι περιμέναμε τόσο καιρό. 

⏩Η πρώτη συμβουλή είναι να βρείτε λίγο χρόνο για περισσότερη άσκηση που θα δώσει θετική ώθηση στην φυσική σας κατάσταση. Αγνοήστε το air condition και την τεμπελιά και ξεκινήστε νωρίς τη μέρα σας με ένα μικρό περίπατο ή τρέξιμο. Κάντε ποδήλατο για τις μετακινήσεις σας και μπόλικο κολύμπι. Το σώμα σας το φθινόπωρο θα σας ευγνωμονεί, τα περιττά κιλά που βάλατε όλο το χειμώνα θα βρουν το «μάστορά» τους και ο κίνδυνος να εμφανιστούν αγγειακά προβλήματα θα απομακρυνθεί.  

⏩Θυμηθείτε την προστασία σας από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία που ευθύνεται για τον κίνδυνο εμφάνισης κακοηθειών του δέρματος. Κάντε το αντιηλιακό φίλο σας, φορέστε άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα και καλύψτε το κεφάλι με καπέλο. Με αυτό τον τρόπο το μαύρισμά σας θα γίνει πιο φυσικό, θα αποφύγετε τα εγκαύματα και τις πρόωρες ρυτίδες και το δέρμα σας θα διαφυλάξει τη σφριγηλότητα και την ενυδάτωσή του. 

⏩Πιείτε νερό, πολύ νερό! Έτσι θα κρατηθείτε ενυδατωμένοι και τα νεφρά σας θα σας ευγνωμονούν. Απομακρύνετε τον κίνδυνο θερμοπληξίας με ελαφρά γεύματα, χρήση air condition όποτε το επιτρέπει η δραστηριότητά σας και αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. 

⏩Προστατευτείτε από τα έντομα και τα τσιμπήματα που ευθύνονται για χιλιάδες επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία και επείγοντα. Απλώστε εντομοαπωθητικό που διώχνει τα κουνούπια, αποφύγετε τις σφήκες, κρύψτε το άρωμα σας στη βαλίτσα, αποφύγετε τα σκουρόχρωμα υφάσματα και φορέστε κλειστά παπούτσια όταν μπορείτε. Κρατήστε τα παράθυρα με σίτες και μην πετάτε σκουπίδια που προξενούν ανεπιθύμητους φτερωτούς επισκέπτες. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει κάποιο έντομο, βάλτε πάγο ή κάποιο ειδικό αντιισταμινικό που θα πάρει τον πόνο, τον κνησμό και το οίδημα.  

⏩Τέλος, αποφύγετε τα BBQ και τις φωτιές στη φύση γιατί ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ μεγάλος τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ας μην είναι οι διακοπές μας λόγος που θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον και το οικοσύστημα. Καλές και ασφαλείς διακοπές!


Artist: Χρήστος Κούρτογλου