Γνωρίζοντας τον παστουρμά

Παστουρμάς. Αλλαντικό με άρωμα Ανατολής προέρχεται από τη τούρκικη λέξη “pastirma et” που σημαίνει πιεσμένο κρέας στα τουρκικά, πιθανόν εξαιτίας της συνήθειας των τουρκικών φυλών να έχουν μαζί τους παστό θρεπτικό κρέας με μεγάλη διάρκεια ζωής μέσα σε ειδικές τσέπες της σέλας τους.

Παρασκευαζόταν με πίεση ανάμεσα σε δύο κομμάτια ξύλου παλιά και σε τεράστιες πρέσες πίεσης σήμερα για να αποβάλλει τα υγρά του και να αφυδατωθεί. Η προέλευση του είναι από την κεντρική και δυτική Ασία ,φημολογείται δε ότι ίσως το όνομα του ξεκίνησε από ένα παραδοσιακό όνομα της Καππαδοκίας, το «paston». Ο παστουρμάς είναι διαδεδομένο έδεσμα στην Αίγυπτο την Λιβύη ενώ λέγεται ότι τα πρωτεία τα έχουν η Τουρκία και η Αρμενία.Με την εξέλιξη των καιρών και την ανάπτυξη του εμπορίου καθώς και της γαστρονομίας, προστέθηκαν στο απλό κομμάτι παστωμένου κρέατος μπαχαρικά και μυρωδικά που μετέτρεψαν την ανάγκη για φαγητό σε ένα γευστικό έδεσμα υψηλής γαστρονομικής αξίας. 

Στην Ελλάδα ο παστουρμάς ήρθε μέσα από τον ελληνισμό της Καισαρείας από όπου και πήρε το όνομα της και η ομώνυμη «Πίτα Καισαρείας».Ο παστουρμάς φτιάχνετε κυρίως από τρία είδη κρέατος αρνί, μοσχάρι και καμήλα. Το κρέας καμήλας είναι σπανιότερο να βρεθεί για αυτό και η τιμή του είναι αρκετά υψηλή ωστόσο λέγεται πως η γεύση του παστουρμά καμήλας είναι ανώτερη από κάθε άλλο είδος. Το συνηθέστερο είδος που βρίσκουμε στην αγορά και ο οικονομικότερος μεζές για τον μέσο μερακλή είναι ο μοσχαρίσιος παστουρμάς. Το μίγμα των μπαχαρικών που του προσδίδει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση είναι το τσιμένι, ένας παχύς πολτός από μοσχοσίταρο (τριγωνέλλα), πάπρικα, σκόρδο, αλεύρι και ξύδι. Το τσιμένι δεν προσδίδει μόνο νοστιμιά, αλλά συνάμα προστατεύει το κρέας από τα μικρόβια και απελευθερώνει ένζυμα που βοηθούν τον παστουρμά να ωριμάσει εμποδίζοντας το στέγνωμα του όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα. 

Είναι πραγματικά κάποιες παραδόσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στις αισθήσεις μας. Στο άκουσμα της λέξης παστουρμάς νιώθεις την έντονη γεύση στο στόμα σου και την χαρακτηριστική μυρωδιά στη μύτη σου. Ένα αλλαντικό με ξεχωριστή προσωπικότητα που ποτέ δεν το μπερδεύεις αλλά ούτε και το υποκαθιστάς στις αγαπημένες συνταγές, υγιεινό κρέας και ιδανικός μεζές που χαρίζει χιλιάδες αρώματα Ανατολής μέσα σε μία μπουκιά!

Photo Credits: www.meatcompany.gr