Η μηλιά. Ένα σύμβολο της αλήθειας της ζωής.

Μηλιά! Την πρωτοσυναντήσαμε στον κήπο της Εδέμ. Ο καρπός της ήταν απαγορευμένος και είναι απορίας άξιο πώς από έκπτωτος κατάφερε να τρυπώσει στην διατροφή μας και μάλιστα να γίνει τόσο απαραίτητος ώστε «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό να κάνει πέρα». 

Η μηλιά είναι ένα δένδρο εξαιρετικά διαδεδομένο και γνωστό από τους προϊστορικούς ακόμη χρόνους, που μπορεί να φτάσει έως και τα 12 μέτρα ύψος. Είναι το δένδρο που αψηφά το κρύο και αποζητά το ψύχος για να καρποφορήσει. Εχθρός της είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας του εδάφους που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην ποιότητα και την ποσότητα των καρπών της. Αναφορές γι’αυτή βρίσκουμε σε κείμενα του Θεόφραστου και του Διοσκουρίδη, στον Μέγα Αλέξανδρο και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ως τροφή αγαπήθηκε ανά τους αιώνες χάρη στις μοναδικές θρεπτικές της ιδιότητες, ενώ αποκαλέστηκε και «Άμπελος του βορρά» από τον Γεννάδιο εξαιτίας του μηλίτη οίνου που παράγεται από τον καρπό της. Είναι το δένδρο της γνώσης του καλού και του κακού που εξαιτίας του χάσαμε τον Παράδεισο και την αθανασία, όταν η Εύα αποφάσισε να δαγκώσει τον καρπό του. Είναι η αιτία του Τρωϊκού Πολέμου, εξαιτίας του μήλου της έριδος που έδωσε ο Πάρης στην Αφροδίτη για να του χαρίσει την όμορφη Ελένη, μα και η αφορμή για την εξέγερση των Ελβετών εναντίων των Αυστριακών κατακτητών επειδή ο Γουλιέλμος Τέλος αναγκάστηκε να υποστεί στο κεφάλι του ως ζωντανός στόχος ένα μήλο. Χάρη στον καρπό της ανακαλύψαμε τη δύναμη της βαρύτητας, όταν ο Ισαάκ Νεύτων έφαγε ένα μήλο στο κεφάλι και μάθαμε από μικρά τη σημασία της διατροφής που μας συνέστηνε να καταναλώνουμε ένα την ημέρα προκειμένου να παραμένουμε υγιείς. Όσο για τις ομοιότητες ενός παιδιού με το γονιό του, ταυτιστήκαμε μαζί της γιατί «το μήλο δεν πέφτει μακριά από τη μηλιά»! 

Η αγαπημένη μας λοιπόν μηλιά ήρθε για να μείνει ανά τους αιώνες επίκαιρη και πρωταγωνίστρια, ένα αγαπημένο δένδρο-σύμβολο των αποφάσεων που πρέπει να προσέχουμε όταν παίρνουμε, των επιστημών και των ανακαλύψεων, αλλά και των ανθρώπινων αδυναμιών μας.