Χαρτί υγείας

Συνήθως είναι λευκό, αν και τις τελευταίες δεκαετίες απέκτησε χρώματα, σχέδια και αρώματα, με απαραίτητη την παρουσία του στο μπάνιο μας.

Ο λόγος για το χαρτί υγείας που η ιστορία του φαίνεται να ξεκινά από τους Κινέζους το 2ο αιώνα μ.Χ. και η χρήση του προοριζόταν μόνο για τους αυτοκράτορες. Χρειαστήκαμε … 12 αιώνες για να γενικευτεί η χρήση του στους κοινούς θνητούς. Η ανακάλυψή του άργησε πολύ να επεκταθεί στη Δύση μιας και οι μεν αρχαίοι Έλληνες ήταν ικανοποιημένοι με τον πηλό και τις πέτρες, οι Ρωμαίοι στη συνέχεια με σφουγγάρια βουτηγμένα σε αλατόνερο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι με την καθαριστική χρήση του μαλλιού των προβάτων και των φύλλων των δένδρων. Επιπλέον, η αριστοκρατία αρκούνταν σε λινά και άλλα υφάσματα, αναθέτοντας στους υπηρέτες το επίπονο έργο του καθαρισμού τους.

Με την ανακάλυψη της τυπογραφίας, οι εφημερίδες και τα φυλλάδια πήραν τη θέση των υφασμάτων, για να φτάσουμε στον 19ο αιώνα της εμπορευματοποίησης του χαρτιού υγείας. Ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας Joseph Gayetty σχεδίασε φύλλα από κάνναβη Μανίλας εμποτισμένα με αλόη και τα διαφήμισε ως «φαρμακευτικό χαρτί» που θεράπευε τις αιμορροΐδες, αφήνοντας άναυδους τους καταναλωτές που δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα υπήρχε κάποιος λογικός που θα πετούσε με αυτό τον τρόπο τα χρήματά του. Παρά τις αντιρρήσεις των επιστημόνων για τη «θεραπευτική του ιδιότητα», το χαρτί του κυριάρχησε στους πάγκους των φαρμακείων μέχρι το 1930. Σύντομα ακολούθησαν και άλλοι μιμητές, και το χαρτί υγείας επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμούσε την απαλότητα και επιδίωκε την καθαριότητα μακριά από τα άλλα υλικά για την προσωπική του υγιεινή. Λόγω δε της ραγδαίας αύξησης που σημειώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στα καζανάκια, οι απαιτήσεις για ένα υλικό που δεν θα βούλωνε τους σωλήνες, το έφερε στην πρώτη γραμμή ζήτησης. Η δε εμφάνιση γυναικείων προσώπων, παιδικών και άλλων διαφημιστικών κόλπων πάνω στις συσκευασίες βοήθησε πολύ στην επικράτησή του στην αγορά.

Παρόλα αυτά μελέτες δείχνουν πως ακόμη και σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων σε όλον τον κόσμο εξακολουθεί ακόμη να καταφεύγει σε άλλους τρόπους υγιεινής είτε λόγω παράδοσης είτε λόγω θρησκείας ή οικονομικής δυσχέρειας, με τον δυτικό κόσμο την ίδια ώρα να αρωματίζει το χαρτί, να τυπώνει sudoku και άλλα σχέδια ανάλογα με την περίσταση και να το θεωρεί το πιο πολύτιμο αξεσουάρ του μπάνιου του.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΓΕΝΙΚΑ με ετικέτες .