Απολογισμός για τον πλανήτη μας

Ένα έτος ολοκληρώθηκε και ένα άλλο ξεκινά. Όλοι λίγο πολύ τέτοιες μέρες κάνουμε έναν απολογισμό με το πως κύλησε η χρονιά μας, τις προσωπικές επιτυχίες και αποτυχίες μας… και επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους μας για το νέο ξεκίνημα. Μα ποιος ο απολογισμός μας ως ανθρωπότητα;

Από την αρχή του 2020 παλεύουμε και αμυνόμαστε απέναντι σε έναν ισχυρό εχθρό που μόλυνε εκατομμύρια ανθρώπους και στέρησε αμέτρητες ζωές. Σε αυτή τη θέση βρίσκεται για αιώνες και ο πλανήτης μας με έναν εχθρό απρόβλεπτο και αδίστακτο αλλά πολύ ορατό… τον άνθρωπο. Η αλόγιστη συμπεριφορά μας, ο εγωιστικός τρόπος σκέψης μας, η επεκτατική μας διάθεση και η αδηφάγος εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, έχει οδηγήσει σε ολέθριες συνέπειες. Από το ζωικό βασίλειο έχουν εκλείψει πολλά σημαντικά για τον κύκλο της ζωής είδη και το περιβάλλον έχει υποστεί καταστροφή. Πυρκαγιές που στερούν τους πνεύμονες της Γης, η μόλυνση των θαλασσών από διαρροές πετρελαίου και τοξικά λύματα, η ατμοσφαιρική ρύπανση, έχουν συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή και στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μια συνεχής και άηχη καταστροφική δραστηριότητα που αντιληφθήκαμε καλύτερα με την πανδημία του κορωνοϊού. Άλλωστε είναι πια επιβεβαιωμένο πως οι κλιματικές μεταβολές έχουν καθορίσει ορισμένα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμια κλίμακα, αφού μεταξύ άλλων έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών. 

Με μοναδικό στόχο και πάλι την επιβίωση και το όφελος μας, κληθήκαμε σε απανωτά lockdown τα οποία μείωσαν τη μετάδοση του ιού αλλά και την περιβαλλοντική καταστροφή! Η μείωση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων έφερε την αναζωογόνηση της φύσης. Το περιβάλλον άρχισε να αναπνέει… να επουλώνει τις πληγές του, να ζωντανεύει. Αυτό είναι λοιπόν και το σημαντικότερο από τα οφέλη του έτους που έφυγε. Η Γη ανέπνευσε και ξεκουράστηκε. Σε μια εποχή όπου όλοι αναθεωρήσαμε τι είναι δεδομένο και τι όχι, σε μια εποχή που το “πάνω από όλα η υγεία” δεν είναι μια τετριμμένη έκφραση αλλά ειλικρινής ευχή, η ελπίδα αναθεώρησης πεποιθήσεων και δράσεων σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο είναι πιο μεγάλη από ποτέ.


“Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει το Κακό επειδή είναι το Κακό. Το περνάει κατά λάθος για την ευτυχία, για το Καλό που ψάχνει.” Mary Wollstonecraft

Οπότε με αφορμή τη νέα τάξη πραγμάτων, ο επαναπροσδιορισμός του τι έχει σημασία και τι μπορούμε να προσφέρουμε, ίσως φέτος πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, να μας φέρει μοναδικά αποτελέσματα τόσο στη προσωπική μας εξέλιξη όσο και στην καθολική πορεία του ανθρώπινου είδους!