Ακτινίδιο και υγεία

Το ζωηρό πράσινο χρώμα τους με τα χαρακτηριστικά μαύρα στίγματα σε διάταξη που θυμίζει ήλιο, κάνουν κάθε πιάτο να ξεχωρίζει. Ο λόγος για τα γνωστά μας ακτινίδια ή κινέζικα φραγκοστάφυλλα όπως είχε επικρατήσει να τα ονομάζουν μέχρι το 1959.

Πατρίδα τους η Νέα Ζηλανδία, που τους έδωσε και το όνομα kiwi γιατί απέπνεε κάτι το φρέσκο και εξωτικό. Παρόλα αυτά το παράδοξο είναι πως μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν το εθνικό φρούτο της Κίνας!Αυτά λοιπόν τα μικρά και ιδιαίτερα ωφέλιμα φρούτα είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία μας και η κατανάλωσή τους προσφέρει στον οργανισμό μας μία πληθώρα από βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που δικαίως τα κατατάσσουν στις σύγχρονες υπερτροφές.

✅ Οι μικροί μαύροι σπόροι τους περιέχουν μεγάλη ποσότητα Ωμέγα-3 λιπαρών, που είναι εξαιρετικά σημαντικά για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και της καρδιάς. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Ε, απαραίτητη για το δέρμα, το πάγκρεας, την καρδιά, τον εγκέφαλο, το συκώτι και τα νεφρά. Επιπλέον είναι μια θαυμάσια πηγή βιταμίνης C και Α, καθώς και φυλλικού οξέος ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θειαμίνη και ριβοφλαβίνη που επιδρούν στα επινεφρίδια. Η βιταμίνη C που προσφέρουν είναι διπλάσια ενός πορτοκαλιού και σύμφωνα με μελέτες έχει ρυθμιστική δράση για τις χρόνιες ρινίτιδες και φλεγμονές του αναπνευστικού, γι’αυτό και είναι ιδανικά φρούτα για όσους πάσχουν από άσθμα και συριγμό.

✅ Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ και μεταλλικά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικό σύμμαχο για την πίεση και τα οστά. Η ζουμερή πράσινη σάρκα τους περιέχει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών που ευνοούν την υγεία του εντέρου αλλά και όλου του πεπτικού, γι’αυτό και είναι ιδανικά για όσους πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επειδή δρουν ως φυσικά αντιφλεγμονώδη.

✅ Είναι ιδανικά και για όσους πάσχουν από κατάθλιψη και μελαγχολία εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σεροτονίνη, με μελέτες να καταδεικνύουν πως έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν τις διαταραχές της διάθεσης με φυσικό τρόπο.

✅ Αυξάνουν την τεστοστερόνη, βοηθώντας τη γονιμότητα και τη λίμπιντο και είναι εξαιρετικά για τα μάτια και όσους πάσχουν από γλαύκωμα ή καταρράκτη, γιατί τα φυσικά τους αντιοξειδωτικά όπως η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της όρασης.

✅ Τα ακτινίδια βοηθούν για ένα καλό και πιο γρήγορο ύπνο, με μελέτες να έχουν δείξει πως ως υπερτροφή βοηθούν μέχρι και ένα 42% στην ποιότητα και τη διάρκειά του και σε ορισμένες περιπτώσεις λειτουργούν ευεργετικά ακόμη και για την άπνοια ύπνου.

✅ Για όσους δε έχουν χαμηλές τιμές σιδήρου και παίρνουν συμπληρώματα, τα ακτινίδια βοηθούν την απορρόφησή του και γι’αυτό και συστήνεται η κατανάλωσή τους σε καθημερινή βάση μαζί με τα συμπληρώματα αυτά.

⚠️Οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στα φυστίκια είναι καλό να τα αποφεύγουν γιατί έρευνες έχουν δείξει μία περίεργη συσχέτιση αλλεργικών αντιδράσεων στα ακτινίδια όταν υπάρχει αλλεργική προδιάθεση στους ξηρούς καρπούς. 

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας έπεισαν να βάλετε στη ζωή σας το φυσικό αυτό θησαυρό, απλά ομορφύνετε με αυτό τις σαλάτες σας ή προσθέστε τα στο πρωϊνό σας και απολαύστε τη δύναμη της φύσης στο πιάτο σας.

Photo credit to: @foodbites