Αιμοδοσία

Όλοι ξέρουμε τι είναι η #αιμοδοσία… σαν έννοια… λίγοι όμως γνωρίζουν την ουσιαστική σημασία της! Η αιμοδοσία στην ουσία της αποτελεί μια έμπρακτη έκφραση ανθρώπινης συμπεριφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν πρόκειται για μια αυθόρμητη και ανώνυμη προσφορά με απουσία της ανταποδοτικότητας.Το αίμα δεν παράγεται, ούτε αγοράζεται. Μόνο προσφέρεται…

Κάθε δύο δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο έχει άμεση ανάγκη από #αίμα. Αυτή μπορεί να είναι μια λυπηρή στατιστική, αλλά ακόμα πιο στενάχωρα είναι τα εξαιρετικά χαμηλά νούμερα των δωρητών αίματος. Η αιμοδοσία αποτελεί έναν απαραίτητο κρίκο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Άνθρωποι με συγκεκριμένες παθήσεις όπως καρκίνο και δρεπανοκυτταρική αναιμία χρειάζονται πολλές #μεταγγίσεις μέσα στο χρόνο. Απαιτούνται κατά μέσο όρο 500 ml αίματος για μια μετάγγιση. Και φυσικά μη ξεχνάμε τις πολλές περιπτώσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων όπου ένας τραυματίας μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 47 λίτρα αίματος. Γυναίκες που γεννούν ή όσοι πάσχουν από ασθένειες του αίματος, όπως μεσογειακή αναιμία, κληρονομικές παθήσεις όπως η αιμοφιλία, σοβαρές μορφές αναιμίας ή λευχαιμία χρειάζονται επίσης αίμα.Μπορείτε να αντιληφθείτε τις ανάγκες λοιπόν; 

Η Ελλάδα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εθελοντών αιμοδοτών παγκοσμίως σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες χώρες. Σύμφωνα με έρευνα της ΠΟΣΕΑ μόλις το 0.65% του πληθυσμού είναι τακτικοί εθελοντές αιμοδότες, δηλαδή δίνουν αίμα 2 φορές το χρόνο. Το 42% του πληθυσμού που δεν δίνει αίμα, θεωρεί ότι η αιμοδοσία είναι επικίνδυνη, φοβάται και δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας της χώρας. Ταυτόχρονα, περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας. Παγκοσμίως, το 90% των ανθρώπων που μπορούν να δώσουν αίμα δεν το κάνουν.Το ευχάριστο όμως είναι πως ο αριθμός των μονάδων που συλλέγονται από εθελοντές αιμοδότες σημειώνει μία μικρή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αιμοδοσίας, μία χώρα για να ικανοποιεί αυτόνομα τις ανάγκες της για αίμα χρειάζεται 20-25 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες ανά 1000 κατοίκους. 

Η πράξη της αιμοδοσίας προχωρά και πέρα από τη βοήθεια προς τον συνάνθρωπο αφού μπορεί να ωφελήσει κατά πολύ και τη δική σας υγεία ως δότες. 

➡️ Βελτιώνεται η ροή του αίματος: Η τακτική αιμοδοσία βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει τις βλάβες στα τοιχώματα των αγγείων και των αρτηριών. 

➡️ Κάνετε μίνι τσεκάπ: Πριν δώσετε αίμα, γίνεται μέτρηση της θερμοκρασίας, των καρδιακών παλμών, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης. Μετά το πέρας της διαδικασίας, το αίμα ελέγχεται για 13 μολυσματικές ασθένειες, όπως ο HIV, η ηπατίτιδα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Εάν το αποτέλεσμα κάποιας από αυτές τις εξετάσεις βγει θετικό, ειδοποιείστε αμέσως. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αρκεστείτε στην αιμοδοσία και να παραλείπετε άλλες σημαντικές εξετάσεις.

➡️ Εξισορροπούνται τα επίπεδα σιδήρου: Οι υγιείς ενήλικες έχουν περίπου 5 γραμμάρια σιδήρου στο σώμα τους, κυρίως στα ερυθρά αιμοσφαίρια και τον μυελό των οστών. Όταν δίνετε αίμα, χάνετε περίπου το ¼ ενός γραμμαρίου σιδήρου, το οποίο αναπληρώνεται από τις τροφές που τρώτε τις εβδομάδες μετά τη δωρεά. Η ρύθμιση των επιπέδων σιδήρου ωφελεί τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με αυτά, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι, η απόφασή μας να γίνουμε #αιμοδότες να βασίζεται καθαρά και ανιδιοτελώς στην θέληση να προσφέρουμε κάτι που δεν θα στερηθούμε, δεν θα κινδυνεύσουμε και δεν θα πονέσουμε, για να κάνουμε το πολυτιμότερο δώρο σε έναν άνθρωπο…τη ζωή του!