Αγαπούν οι γάτες;

Γάτες, οι πολύπλευρες. Θεότητες στην αρχαία Αίγυπτο, σύμβολα ανεξαρτησίας στη αρχαία Ρώμη, κατατρεγμένες στο Μεσαίωνα ως κατηγορούμενες σαν σύμβολα διαβολικά, σήμα-κατατεθέν της «γεροντοκόρης-γατοπαλαβιάρας», μα όμως τόσο μα τόσο αγαπημένες! Έχουν φανατικούς εχθρούς, μα και φανατικούς οπαδούς.

Η εικόνα της γάτας σε μια αγκαλιά, που τρίβει το κεφάλι της στο χέρι του ανθρώπου, «σπρώχνει» το χέρι αυτό να την χαϊδέψει, «ζυμώνει» με τις πατούσες της, γουργουρίζει και προβάλλει την κοιλιά της στο χάδι, είναι γνώριμη σε όσους είχαμε ή έχουμε την εξαιρετική τύχη να συμβιώνουμε με γάτες. Η απόλυτη γαλήνη που δίνει η επαφή του τριχώματος της γάτας (ναι, του τριχώματος που μαδάει!) με το ανθρώπινο χέρι είναι η ανταμοιβή που παίρνει ο «γατογονιός» για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που δείχνει στο «γατοπαίδι» του. Κι όμως, οι γάτες έχουν αποκτήσει τη φήμη ανεξάρτητων σε βαθμό κακίας πλασμάτων, τα οποία κάνουν ό,τι γουστάρουν χωρίς να λογαριάζουν κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό τους, ούτε καν τους ανθρώπους “γονείς” τους. Στυγνές εκμεταλλεύτριες, στριμμένες και δόλιες είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά που τους αποδίδονται.

Αχνοφαίνεται όμως…… (επιστημονική) δικαιοσύνη. Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Όρεγκον και του Μονμάουθ διαπίστωσαν πως οι γάτες αγαπούν πάνω από όλα την παρέα με τους ανθρώπους. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Αυγούστου 2017 του επιστημονικού περιοδικού Behavioural Processes και όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της, υποδεικνύουν ότι αυτό που θέλει κυρίως μία γάτα είναι η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους. Ευγνωμονούνε τα πορίσματα της μελέτης αλλά ίσως δεν χρειαζόταν κόπος για να μάθουμε πως ΝΑΙ αγαπούν οι γάτες, όπως αγαπούν και οι σκύλοι, οι χαμαιλέοντες, οι καμηλοπαρδάλεις.. Τα πλάσματα της φύσης αγαπούν όσους τα αγαπούν. 

Με αυτό τον κανόνα οδηγό ας αφήσουμε κατά μέρος τις προκαταλήψεις περί κακίας και ανεξαρτησίας και εκμετάλλευσης από πλευράς γατών. Ας πιστέψουμε βαθιά πως το αδέσποτο γατί που ταΐζουμε έχει το ίδιο μερίδιο στην αγάπη με την αρχοντική οικόσιτη γάτα μας. Ίσως γι’ αυτό τρέχει δίπλα μας και μας κοιτάει στα μάτια. Μας αγαπάει όπως το αγαπάμε κι εμείς.

Μετά απ’ αυτά, τί λέτε; Αγαπούν οι γάτες; Mα, κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια πως ΝΑΙ, ΑΓΑΠΟΥΝ!

Πηγές: https://www.catisart.gr/gata-thriskia-mythologia/
http://www.pathfinder.gr/stories/4662318/ti-thelei-pragmatika-mia-gata-apo-toys-anthropoys/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0376635716303424

Credit to: my friend Elina Raymondou