Το άρωμα των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα δεν είναι μόνο ο στολισμός του δέντρου, τα λαμπάκια και τα οικογενειακά τραπέζια. Είναι αναμνήσεις, είναι εικόνες, είναι στιγμές, είναι αρώματα…

Ναι μυρωδιές… Μη μου πείτε ότι δεν συνδυάζετε τις αναμνήσεις σας με μυρωδιές γιατί δεν θα σας πιστέψω…Πόσοι έχουμε ακόμη τη μυρωδιά από φρέσκο βούτυρο και τους φρεσκοψημένους κουραμπιέδες; Ή τα μπαχαρικά από τα λαχταριστά μελομακάρονα που ήταν στη πιατέλα καθόλη τη διάρκεια των γιορτών; Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν είναι απλά η ευχαρίστηση του ουρανίσκου μας αλλά η ανάκληση των παιδικών μας χρόνων.Αν θέλετε λοπόν να επαναφέρετε νοσταλγικά τις Χριστουγεννιάτικες μυρωδιές στο σπίτι σας ή ακόμη και να δημιουργήσετε γλυκές γιορτινές αναμνήσεις στα παιδιά σας, μπορείτε απλά να φτιάξετε τα αγαπημένα σας γλυκά ή να ακολουθήσετε κάποιους εύκολους και φυσικούς τρόπους που έχουν φτάσει γενιά με γενιά σε εμάς ή τα έχουμε δανειστεί από το εξωτερικό.

🎄 Ο πιο εύκολος τρόπος είναι η επιλογή ενός απόλυτα φυσικού αιθέριου ελαίου, σε άρωμα της επιλογής σας, συνήθως το χειμώνα και ιδίως τα Χριστούγεννα επιλέγουμε κανέλα, πορτοκάλι, πεύκο, τζίντζερ, λιβάνι. Τα ενσταλάζετε σε ένα βαζάκι λύχνου ή σε συσκευή διάχυσης, ευεργετώντας ψυχή, νου και σώμα. 

🎄 Όλοι, λίγο ή πολύ γνωρίζουμε το Simmer Pot με κανέλα, μήλο και πορτοκάλι. Δηλαδή το κατσαρολάκι που μέσα του βράζουμε νερό με φλούδες μήλου και πορτοκαλιού, στικ κανέλας και γαρύφαλλο. Βράστε νερό σε μία κατσαρόλα και ρίξτε μέσα τις φλούδες και τα μυρωδικά. Βράζουμε το μείγμα για 4-5 λεπτά και χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να σιγοβράζουν, προσθέτοντας νερό κάθε 30 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι, τελικά, τα υλικά να «πιουν» τα υγρά τους. Φυσικά, οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε με μυρωδικά και φρούτα είναι άπειροι, για αυτό πειραματιστείτε και θα βρείτε τον κατάλληλο συνδιασμό. Εναλλακτικά υλικά είναι η βανίλια, το ρόδι, ο γλυκάνισος, το τζίντζερ, κλωνάρι από έλατο

🎄 Αρωματικά εσπεριδοειδή. Εύκολο να το κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας. Παίρνουμε ένα πορτοκάλι ή λεμόνι τρυπάμε σε όλη του την επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα και στο τέλος βάζουμε εκεί που το τρυπήσαμε γαρίφαλα. Στη συνέχεια το τοποθετούμε πάνω ή δίπλα σε μια ζεστή επιφάνεια όπως το καλοριφέρ ή το τζάκι κι απολαμβάνουμε το διακριτικό άρωμα του!

🎄 Ποτ πουρί με στικ κανέλας, αποξηραμένα φύλλα δάφνης, 4-5 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου, ένα πορτοκάλι και ένα μήλο. Κόβουμε το πορτοκάλι και το μήλο σε λεπτές φέτες. Τις τοποθετούμε σ’ ένα ταψί και τις ψήνουμε στον φούρνο σε δυνατή φωτιά μέχρι να αποκτήσουν τραγανή όψη. Όσο τα φρούτα είναι ζεστά, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα γυάλινο δοχείο, το σφραγίζουμε και το αφήνουμε κλειστό για τουλάχιστον 24 ώρες. Κατόπιν, τα γεμίζουμε σε μικρά γυάλινα βαζάκια και τα μοιράζουμε σε διάφορα σημεία του σπιτιού.

🎄 Παίρνουμε ένα πορτοκάλι και το κόβουμε στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα αφήνοντας στο κέντρο την άσπρη ψίχα, η οποία θα γίνει το φυτιλάκι που θα ανάψουμε μετά για να μυρίσει.Γεμίζουμε τη φλούδα με ελαιόλαδο μέχρι τη μέση του φυτιλιού και βάζουμε μέσα σκόνη κανέλας. Ανάβουμε το φυτίλι και σιγά σιγά θα αναδύονται σε όλο το σπίτι οι μυρωδιές του πορτοκαλιού και της κανέλας.

Αυτοί είναι μόνο ορισμένοι από τους πολλούς τρόπους να κάνουμε το σπίτι να μυρίσει Χριστούγεννα και να δώσουμε τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που δημιουργούν οι γιορτές στις καρδιές όλων μας…