Post-it σημειώματα. Η ιστορία της ανακάλυψής τους

Όλοι τα έχουμε δει, έχουμε γράψει βιαστικές σημειώσεις πάνω τους για να θυμηθούμε κάτι σημαντικό, έχουμε εκφράσει τον έρωτά μας, τη συγνώμη μας, το αστείο μας και τα έχουμε κολλήσει στα πιο απίθανα σημεία του σπιτιού και του γραφείου μας. Μπορεί να διανύουμε την ψηφιακή εποχή, όμως τα γνωστά και τόσο χρηστικά κίτρινα memo μοιάζει να αψηφούν την δύναμη της τεχνολογίας και σε πείσμα των καιρών να μη λείπουν από κανένα συρτάρι. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, ποιος ήταν ο εφευρέτης τους ή τι σκοπό αποσκοπούσε η ανακάλυψη τους;

Η ονομασία memo, «σημείωμα» δηλαδή, έχει τις ρίζες της στο λατινικό memorandum που σημαίνει κάτι που θα πρέπει κάποιος να θυμάται, μια υπενθύμιση. Ο σκοπός της ύπαρξής τους έγινε η βοήθεια της μνήμης μας, στις εποχές που ο κόσμος δεν περιστρεφόταν γύρω από ένα κινητό και οι υπολογιστές, τα  emails και οι ηχητικές υπενθυμίσεις των σημαντικών ραντεβού ήταν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ο δρόμος από τα απλά memo σημειώσεων μέχρι τα post-it που βρίσκουμε κολλημένα μονίμως στο ψυγείο, στο γραφείο, στον καθρέφτη του μπάνιου, ήταν μια σύντομη, αλλά συναρπαστική διαδρομή, βγαλμένη από μια σειρά…αποτυχιών.

Συγκεκριμένα, ο απόγονος του απλού memo, το γνωστό μας post-it, γεννήθηκε μέσα από την αποτυχημένη προσπάθεια του επιστήμονα Δρ. Spencer Silver να αναπτύξει μια εξαιρετικά δυνατή κόλλα. Αντ’αυτής το 1968 δημιούργησε  κατά λάθος μία χαμηλής πρόσφυσης συγκολλητική ουσία. Για πέντε χρόνια η εταιρία 3Μ προσπαθούσε να προωθήσει την ουσία αυτή χωρίς αποτέλεσμα. Το 1974 ένας συνάδελφός του, ο Art Fry, εμπνεύστηκε την ιδέα να χρησιμοποιήσει την αποτυχημένη συγκολλητική ουσία για να κολλήσει το σελιδοδείκτη του στο βιβλίο των ύμνων του. Και εγένετο τα post-it!

Το δε αξιοπερίεργο, είναι πως και το κίτρινο τους χρώμα οφείλεται και πάλι σε λάθος, καθώς το εργαστήριο δίπλα στο σημείο που καθόταν η ομάδα των Post-it στην 3Μ, είχε μόνο κίτρινο χαρτί διαθέσιμο. Και η σειρά των αποτυχιών δεν σταμάτησε εκεί. Τα άμοιρα post-it παρέμειναν για χρόνια στα συρτάρια της 3Μ γιατί κανένας από την διοίκηση της εταιρίας δεν πίστεψε στην αξία τους και τη δυνατότητά τους να προωθηθούν ως προϊόν. Το αποτέλεσμα ήταν να λανσαριστούν ως σελιδοδείκτης που εύκολα ξεκολλούσε και κολλούσε, το 1977, με αποθαρρυντικά όμως αποτελέσματα. Ένα χρόνο αργότερα η εταιρία προτίμησε να στείλει δωρεάν τα κίτρινα χαρτάκια στους καταναλωτές της πόλης Boise στο Αϊνταχο που είχαν δείξει την προτίμησή τους για να τα αγοράσουν και προς έκπληξη όλων το προϊόν παραγγέλθηκε επαναληπτικά από το 90% των παραληπτών. Στη συνέχεια το προϊόν πουλήθηκε σαν Post-Its και κατέκτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 1980, ενώ μόλις το 2003 η 3Μ λάνσαρε μια νεότερη πατέντα με πιο δυνατή κόλλα που είχε καλύτερη πρόσφυση σε οριζόντιες και ανώμαλες επιφάνειες, για να κάνει το τρίτο τους facelift μόλις το 2018, όταν σχεδίασε πιο ανθεκτικά και αδιάβροχα χαρτάκια, προοριζόμενα αρχικά για τον κλάδο των κατασκευών και της βιομηχανίας. 

Αυτά λοιπόν τα ταπεινά αλλά τόσο εύχρηστα κίτρινα χαρτάκια, στην εποχή του instant messaging και email, έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως με επιμονή και υπομονή ακόμη και μια αποτυχημένη προσπάθεια  μπορεί να καρποφορήσει, και πως δεν πρέπει να το βάζουμε εύκολα κάτω. Αντιθέτως πρέπει να κυνηγούμε το όνειρό μας όσα εμπόδια και αν μας παρουσιαστούν, να επιμένουμε, γιατί στο τέλος του δρόμου βρίσκεται πάντα η επιτυχία!