Οι κίνδυνοι της υγείας μας από την υγρασία και τη μούχλα

Μούχλα και υγρασία

Όταν κάνει κρύο, ή έχουμε χειμώνα με βροχερές ημέρες και υγρασία το καλοκαίρι, κάθε δραστηριότητα στο σπίτι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία υγρασίας στους εσωτερικούς χώρους και την εμφάνιση μούχλας.

Η μούχλα εμφανίζεται στους τοίχους, στις ταπετσαρίες, στα ρούχα, στα βιβλία, στα πλακάκια τότε μπάνιου, στα παιχνίδια ακόμη και στα CD. Μπορεί να μετατρέψει πολύτιμα αντικείμενα σε μουχλιασμένα απομεινάρια κατάλληλα μόνο για σκουπίδια. 

Τα αίτια που προκαλούν υγρασία στο σπίτι είναι:

Η αναπνοή ανθρώπων και κατοικιδίων.

Η χρήση νερού στο πλύσιμο και το μαγείρεμα, το στεγνωτήριο, το άπλωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι.

Η υγρασία στην ατμόσφαιρα του μέρους που ζούμε.  

Οι διαρροές.

Η ζωή σε ένα σπίτι ή ένα κτίριο με αεροστεγώς κλειστά παράθυρα και πόρτες.

 Η μη κυκλοφορία του αέρα πίσω από ογκώδη έπιπλα. 

Άραγε αποτελεί η μούχλα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία; Τι επιδράσεις μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό;

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι που συναντάμε σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους. Η μούχλα παράγει σπόρια που αιωρούνται στον αέρα. Δεν υπάρχει τρόπος να εμποδίσουμε την εμφάνισή τους και αντέχουν ακόμη και σε αντίξοες για την ανάπτυξή τους συνθήκες. Τα σωματίδια της μούχλας ευδοκιμούν σε περιβάλλον με υγρασία και ζέστη γι’αυτό και όταν επικαθίσουν σε ένα υγρό σημείο αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Η μούχλα έχει την ικανότητα να αναπτύσσεται σε ποικίλες επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των υφασμάτων, του χαρτιού, του ξύλου, του γυαλιού και του πλαστικού. Καθώς αναπτύσσεται έχει την ικανότητα ακόμη και να διαβρώσει το υλικό πάνω στο οποίο απλώνεται. 

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα είδη μούχλας υπάρχουν, αλλά οι επιστήμονες υπολογίζουν πως είναι πάνω από 300.000 διαφορετικοί τύποι. Ορισμένοι τύποι μούχλας είναι πιο διαδεδομένοι στα σπίτια. 

Τα συνηθέστερα είδη περιλαμβάνουν:

Alternaria: εμφανίζεται σε υγρούς εσωτερικούς χώρους όπως οι ντουσιέρες ή κάτω από νιπτήρες που έχουν διαρροή.

Aspergillus: εμφανίζεται σε εσωτερικούς χώρους, στη σκόνη, στη σκόνη των τροφίμων και στους τοίχους.

Cladosporium: μπορεί να αναπτυχθεί και σε κρύες και σε ζεστές περιοχές. Συνήθως εμφανίζεται σε υφάσματα και ξύλινες επιφάνειες.

Penicillium: εμφανίζεται σε υλικά που έχουν διαβρωθεί από το νερό. Συχνά έχει μπλε ή πράσινη απόχρωση. 

 Η μούχλα παίρνει διαφορετική μορφή και υφή. Μπορεί να είναι λευκή, μαύρη, κίτρινη, μπλε ή πράσινη και συχνά μοιάζει με αποχρωματισμό ή λεκέ επάνω σε μια επιφάνεια. Παράγει μία χαρακτηριστική μυρωδιά. Μπορεί επίσης να έχει βελούδινη υφή, ή να μοιάζει με χνούδι ή ακόμη και με σκληρή επιφάνεια, ανάλογα με τον τύπο και το μέρος στο οποίο αναπτύσσεται. Τα σπόρια της μούχλας βρίσκονται παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. 

Τα σπόρια μπορούν να εισχωρήσουν στο σπίτι από τον αέρα, τα ανοικτά παράθυρα τις πόρτες και τα συστήματα εξαερισμού. Επίσης μέσω της προσκόλλησής τους σε αντικείμενα ή ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων των ρούχων, παπουτσιών και κατοικιδίων.

Η μούχλα θα αναπτυχθεί μόνο εάν τα σπόρια προσγειωθούν σε σημείο που υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες. Οταν το περιβάλλον είναι ακατάλληλο για τα σπόρια συνήθως δεν αναπτύσσεται ή δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα. 

Μούχλα και υγεία

Η μούχλα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας, ειδικά σε άτομα με αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα ή αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς η μούχλα αναπτύσσεται, τα σπόρια, τα σωματίδια και τα οργανικά υλικά μπορεί να εισχωρήσουν στον αέρα και να παράγουν ερεθιστικά αλλεργιογόνα και μυκοτοξίνες. Ορισμένα από αυτά μπορεί να αποβούν τοξικά, να ερεθίσουν τους πνεύμονες, τη μύτη και τον λαιμό, ιδιαίτερα σε άτομα που ήδη πάσχουν από αναπνευστικά, άσθμα ή χρόνια πνευμονοπάθεια. Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας σημειώνει ότι η μούχλα και τα μικροβιακά παράγωγα της αυξάνουν τον κίνδυνο για βρογχικές και πνευμονικές παθήσεις, χρόνια ιγμορίτιδα, συριγμό, ερεθισμό των βλεννογόνων και σοβαρή αναπνευστική δυσκολία  

Η αλλεργία στη μούχλα εμφανίζεται με παρόμοια συμπτώματα με άλλου είδους αλλεργίες, όπως καταρροή, κνίδωση, δακρύρροια, φτέρνισμα και πονόλαιμο.

Ορισμένα είδη μούχλας, όπως ο Ασπέργιλλος, μπορεί να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, γνωστά και ως ασπεργίλλωση.Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νοσούν εάν εισπνεύσουν σπόρια από αυτό το είδος του μύκητα, όμως άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή υφιστάμενη ασθένεια στους πνεύμονες, κινδυνεύουν από δραματική επιδείνωση της υγείας τους. 

 Ο έλεγχος της υγρασίας είναι το κλειδί για την εμπόδιση της ανάπτυξης της μούχλας σε εσωτερικούς χώρους. Είναι εξίσου απαραίτητο να μένει το σπίτι καθαρό και σωστά αερισμένο. 

Ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος συμβουλεύει να κρατάμε την υγρασία στους χώρους σε επίπεδα κάτω του 60%.  

Μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο της υγρασίας και της μούχλας με τους εξής τρόπους:

Να αντιδρούμε με ταχύτητα όταν εμφανίζεται μια διαρροή.

Να χρησιμοποιούμε αφυγραντήρα για να μειώσουμε την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους.

Να αφήνουμε τα παράθυρα ανοικτά όποτε αυτό είναι εφικτό ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.

Να χρησιμοποιούμε απορροφητήρα όταν μαγειρεύουμε.

Να αποφεύγουμε να απλώνουμε ρούχα για στέγνωμα σε εσωτερικούς χώρους.

Να σιγουρευόμαστε ότι όλα τα υφάσματα (ρούχα) έχουν στεγνώσει καλά προτού τα αποθηκεύσουμε.

Να αδειάζουμε και να αερίζουμε κατά καιρούς τα συρτάρια και τις ντουλάπες.

Να καθαρίζουμε τακτικά ώστε να μην συσσωρεύεται μούχλα και σκόνη ή άλλα υλικά στις επιφάνειες.

Να χρησιμοποιούμε προϊόντα που καθαρίζουν τη μούχλα στα μπάνια και τα υπόγεια.

Να συντηρούμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις, αποχετεύσεις και σωληνώσεις ώστε να αποφεύγονται οι διαρροές.

Οι κίνδυνοι της υγείας μας από την υγρασία και τη μούχλαΤο να κρατάμε το σπίτι μας και το χώρο που ζούμε καθαρό και στεγνό είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψουμε την ανάπτυξη της μούχλας και να προστατεύσουμε την υγεία μας!