Ηλεκτρικές κουβέρτες και ποιότητα ύπνου

Βιταμίνη C

Ο ύπνος είναι μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού μας. Μέσω αυτού επιτυγχάνεται η κυτταρική ανανέωση, η αποτοξίνωση και η καλή ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όσο βυθιζόμαστε περισσότερο στον ύπνο, τόσο ο εγκέφαλός μας κατεβάζει αργά τη θερμοκρασία του σώματός μας, για να αποθηκεύσει ενέργεια. Η θερμοκρασία μας μπορεί να κατέβει μέχρι και 2 βαθμούς κατά τον ύπνο REM. Αυτή η σημαντική πτώση είναι απαραίτητη για την παραγωγή μελατονίνης και αυξητικής ορμόνης ενώ συγχρόνως επηρεάζεται η έκκριση ινσουλίνης και μειώνεται η κορτιζόλη.

Χωρίς τη μείωση της θερμοκρασίας, ο εγκέφαλος ξυπνά πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας και ο οργανισμός μας χάνει την ικανότητα να επανορθώνει τα κύτταρα του  και αντί να καίει το λίπος το αποθηκεύει. Όταν εμείς διακόπτουμε την πτώση του θερμορυθμιστικού μας κέντρου με πηγές θερμότητας που κρατούν το δωμάτιο μας σε θερμοκρασία ανώτερη των 21°C, ή κοιμόμαστε με ζεστές ηλεκτρικές κουβέρτες και ηλεκτρικές θερμοφόρες όλη τη διάρκεια της νύχτας τότε μεταβάλλουμε την ποιότητα του ύπνου μας και διακόπτουμε μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες για την επιβίωση μας. 

Ο ηλεκτρισμός παράγει ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Η ισχύς αυτών των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και η παραμονή του σώματος μας πάνω ή δίπλα σε ηλεκτρικές κουβέρτες και θερμοφόρες μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας. Έχουν δημοσιευθεί αναρίθμητες μελέτες που συσχετίζουν την εμφάνιση καρκίνου του θυρεοειδούς, του μαστού και του ενδομητρίου μετά από πολυετή χρήση των ηλεκτρικών μέσων παραγωγής θερμότητας τη νύχτα.

Επίσης υπάρχει συσχετισμός της χρήσης τους με αύξηση αποβολών  και γέννησης λιποβαρών μωρών. Για τους άντρες, ο ύπνος με ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση της κινητικότητας του σπέρματος και συνεπώς σε απώλεια της γονιμότητας τους. Έχοντας όλα αυτά υπόψιν σας, προτιμήστε να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο αρκετή ώρα πριν τον ύπνο σας και κουλουριαστείτε στον καναπέ σας για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα.

Αν αγαπάτε ή έχετε ανάγκη να πέφτετε σε ένα ζεστό και θαλπωρικό κρεβάτι, ανάψτε την ηλεκτρική κουβέρτα ή την ηλεκτρική θερμοφόρα σας και όταν ξαπλώσετε μην ξεχάσετε να τη σβήσετε εντελώς. Θα διαπιστώσετε ότι θα απολαύσετε έναν ευεργετικό ύπνο.