Χταπόδι! Ένα ευφυές ξεχωριστό πλάσμα του πλανήτη μας

Η μέρα του χταποδιού

Ναι υπάρχει και είναι αφιερωμένη σε αυτόν τον μυστηριώδη και ξεχωριστό κάτοικο του πλανήτη με τα οκτώ πόδια, που προϋπήρχε των δεινοσαύρων. Η παρουσία του στο βυθό έχει τροφοδοτήσεις εκατοντάδες ιστορίες και μύθους.

Ένας λόγος που αυτό το μοναδικό πλάσμα επιβίωσε εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια είναι η ευφυΐα του. Με περίπου 500 εκατομμύρια νευρώνες κρυμμένους στο κεφάλι και τα πόδια, είναι ικανό να λύσει προβλήματα, να προσπεράσει ένστικτα, να μάθει νέες δεξιότητες. Έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα ως «εργαλεία» και επειδή δεν έχει σκελετό είναι «επαγγελματίας δραπέτης». Μην παραξενευτείτε λοιπόν, αν δείτε ένα χταπόδι να ανοίγει τη βαλβίδα ασφαλείας σε μία συσκευασία φαρμάκων για να αποκτήσει πρόσβαση στη «λιχουδιά» που νομίζει ότι κρύβεται μέσα.

Το χταπόδι είναι ένας χαμαιλέοντας της θάλασσας που αλλάζει χρώματα και γίνεται ένα με τον περιβάλλοντα χώρο του, ώστε να προστατευτεί από τους εχθρούς του. Μπορεί να ρίξει νερό που έχει προηγουμένως ρουφήξει από μια βαλβίδα για να δώσει ώθηση και να διανύσει αστραπιαία μικρές αποστάσεις. Εξαπολύει σύννεφα μαύρο μελανιού όταν θέλει να αποπροσανατολίσει τους θηρευτές του. Μοιάζει να σέρνεται στο βυθό με τα οκτώ του πόδια, αλλά μην σας ξεγελά. Έχει την ικανότητα να τρέξει με ταχύτητα που μπορεί να φτάσει τα 40 χιλιόμετρα την ώρα για μικρές αποστάσεις στηριζόμενο ακόμη και σε μόλις δύο πλοκάμια. Διαθέτει ένα πολύ μοναδικό κυκλοφορικό σύστημα που στηρίζεται στις 3 καρδιές του και είναι στην κυριολεξία γαλαζοαίματο.Το χταπόδι έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει ένα ανθρώπινο πρόσωπο και να αναπτύσσει σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης.  

Με όλα τα παραπάνω μοναδικά χαρακτηριστικά του δεν νομίζω να απορεί κάποιος γιατί του έχουμε αφιερώσει μια ιδιαίτερη ημέρα στο ημερολόγιο. Είναι ίσως ο μικρότερος φόρος τιμής για στο μακροβιότερο πλάσμα του πλανήτη μας.