Η απόλαυση της μπανιέρας

Έλα πες την αλήθεια… Πόσο έχεις ζηλέψει τους πρωταγωνιστές στις χολιγουντιανές ταινίες που απολαμβάνουν ένα πλούσιο αφρόλουτρο στο φως των κεριών πίνοντας ένα ποτήρι κρασί με συνοδεία την αγαπημένη τους μουσική; Και τώρα πες, πόσες φορές έχεις καταφέρει να κάνεις το ίδιο; 

Η απάντηση χάνεται στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, στο φόρτο των εργασιών που μας ταλαιπωρεί, στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουμε για την ώρα του μπάνιου μας. Η απόλαυση ενός μπάνιου στην μπανιέρα ολοένα και απομακρύνεται και στέφεται βασιλιάς του σπιτιού η σύγχρονη ντουζιέρα, απλά και μόνο γιατί δεν απαιτεί πολύ χρόνο.Και όμως, τα οφέλη ενός απολαυστικού λουτρού είναι γνωστά από την αρχαιότητα και αποτελούσαν κοινό χαρακτηριστικό των πόλεων που έχτισαν τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι οι οποίοι και ανήγαγαν το λουτρό, τις λεγόμενες Θέρμες, σε κοινωνικό χώρο για όλες τις τάξεις. Εκεί οι λουόμενοι χαλάρωναν, διάβαζαν και περνούσαν ευχάριστα τις ελεύθερες τους ώρες απολαμβάνοντας το μπάνιο τους στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Την σκυτάλη πήραν τα πιο σύγχρονα τούρκικα χαμάμ, τα ιαπωνικά Onsens και τα ρώσικα Banyas που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αποτελούν σημεία αναφοράς  για διάφορες θεραπείες και περιποιήσεις του σώματος με τη βοήθεια του νερού και του ζεστού ατμού. Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, υποστηρίζει μέχρι τις μέρες μας πως το αφρόλουτρο με ανάμειξη ειδικών ελαίων, βοτάνων ή λουλουδιών, μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος για την αποκατάσταση των μειωμένων επιπέδων του Yin και έχει ισχυρή ηρεμιστική επίδραση. Ένα απολαυστικό μπάνιο στην μπανιέρα του σπιτιού μας μπορεί εξίσου να απογειώσει την ψυχολογία μας, να μας χαλαρώσει και να μας αποφορτίσει από το στρες. Το να βυθιστούμε έστω και για λίγο στην αρωματική μας σαπουνάδα, αφήνοντας το νερό να αγκαλιάσει το σώμα μας είναι μια αγαλλίαση που αξίζει να χαρίζουμε στον εαυτό μας γιατί έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. 

🛀 Η θερμότητα του νερού είναι βέβαιο πως θα ανακουφίσει το καταπονημένο σώμα μας και θα χαλαρώσει τους μύες, προετοιμάζοντας μας για έναν καλύτερο ύπνο. 

🛀 Το ζεστό νερό θα βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής μας πίεσης, θωρακίζοντας την υγεία της καρδιάς μας. Επιπλέον, ο ζεστός ατμός θα ανακουφίσει από τυχόν κρυολογήματα γιατί απελευθερώνει την αναπνοή και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων. 

🛀 Έρευνες έχουν δείξει πως το ζεστό μπάνιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας τη γλυκόζη σε κανονικά επίπεδα.

🛀 Ένα ζεστό λουτρό σε συνδυασμό με ορισμένα αιθέρια έλαια, όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο, η ελιά και η καρύδα μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη ενυδάτωση και να μειώσει τους δερματικούς ερεθισμούς. 

Το Σαββατοκύριακο έφτασε. Νιώθεις την εξάντληση που έχει κατακλύσει όλη σου την ύπαρξη. Ξέκλεψε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σου, ξέχασε τους ξέφρενους ρυθμούς της καθημερινότητας σου, άναψε αρωματικά κεριά, γέμισε με ζεστό νερό την μπανιέρα σου, ρίξε αιθέρια έλαια και άλατα και αφέσου στην απόλαυση των αισθήσεων σου. Το σώμα αλλά και η ψυχή σου θα σε ευγνωμονούν για το δώρο που τους χάρισες!