Χαλβάς

Έχει την τιμητική του στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνο. Ο χαλβάς που στα αραβικά σημαίνει «γλυκός» είναι ίσως το αρχαιότερο γλυκό της τουρκικής κουζίνας αν και οι ρίζες του πηγαίνουν πίσω στην ιστορία πολλές χιλιάδες χρόνων, όπου το έδεσμα ήταν γνωστό στους Μογγόλους. Στην αρχική του μορφή παρασκευαζόταν από σησαμέλαιο, αλεύρι, μέλι και ροδόνερο.

Οι ιστορικοί υποστηρίζουν πως οι ρίζες της λέξης προέρχονται από τα αραβικά “halava” και τη λέξη «halwa” που σημαίνει «γλυκό πιάτο». Ο μύθος λέει πως γύρω στο 1500 ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, που είχε αδυναμία στα γλυκά, έκτισε ένα μικρό εργοστάσιο χαλβά δίπλα στο παλάτι, μια ειδική κουζίνα, την Helvahane, από όπου γεννήθηκαν 30 είδη γλυκών χαλβάδων. Ένα από αυτά ήταν και ο ταχινένιος χαλβάς, ο οποίος ταξίδεψε σε όλες τις γύρω χώρες. Το δε 17ο αιώνα, η ελίτ της Πόλης, διοργάνωνε ακόμη και δείπνα, τα λεγόμενα δείπνα του Χαλβά, όπου το γλυκό σερβιριζόταν σαν ένα διάλειμμα μεταξύ των συζητήσεων των συνδαιτημόνων. Οι Τούρκοι μετανάστες το έκαναν γνωστό στις αραβικές χώρες και στον τόπο μας, με τη σειρά τους, οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Από τότε ο χαλβάς φτιάχνεται με παραλλαγές στα υλικά. Για παράδειγμα, στην Τουρκία ζυμώνεται με πετιμέζι και αμύγδαλα, στην Αίγυπτο και στον Λίβανο με φιστίκια και κουκουνάρι, στην Ινδία έχει καρύδα και χουρμάδες.

Σήμερα, στη γειτονική μας Τουρκία, ο χαλβάς σερβίρεται στη γέννηση αλλά και το θάνατο, ενώ στο τόπο μας στολίζει το τραπέζι της Σαρακοστής, ιδιαίτερα ο τύπος του «μακεδονικού χαλβά» που έφεραν μαζί τους τα αδέλφια Χαϊτόγλου από το Ικόνιο της Μ. Ασίας. Γλυκό, με συστατικά φυτικής προέλευσης και υψηλή θρεπτική αξία, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις περιόδους νηστείας και ειδικότερα τη Σαρακοστή, και ωφελεί την υγεία μας, καθώς κρατά την καρδιά γερή, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει το δέρμα. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Β & Ε, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά, χάρη στο ταχίνι που αποτελεί το κύριο συστατικό του. Πλούσιος σε πολυακόρεστα λιπαρά και αμινοξέα, η αλήθεια είναι πως χρειάζεται λίγο προσοχή στην κατανάλωση εξαιτίας της μεγάλης θερμιδικής του αξίας. Αποτελεί ένα νόστιμο κολατσιό, που συνοδεύει την κάθε μας στιγμή, από το τραπέζι της Σαρακοστής μέχρι το σάντουιτς στο σχολείο ή το γραφείο. Εθιστικός στη γεύση, θρεπτικός και εύκολος σε συνδυασμούς με διάφορες παρασκευές για τους τολμηρούς, ο χαλβάς έχει τρυπώσει για τα καλά στην ελληνική κουζίνα και στην ζωή μας!