Φιστίκια και υγεία

Όσοι αγαπούν τα φιστίκια να σηκώσουν το χέρι τους.Τι; Όλοι; Φυσικά αφού μέσα σε μια τόσο δα μπουκίτσα κρύβεται πλούσια, πεντανόστιμη γεύση και μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό.

Η καταγωγή τους εντοπίζεται στην κεντρική Ασία, αν και αρχικά Ευρωπαίοι εξερευνητές πίστευαν ότι η πατρίδα της φιστικιάς ήταν η Συρία. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ιστορία τους φτάνει πίσω στα 1700 π.Χ., βασιζόμενοι στην Γένεση της Παλαιάς Διαθήκης, όπου ο Ιακώβ συμβούλευσε τους γιους του να φέρουν από τη Χαναάν τα καλύτερα προϊόντα της χώρας, όπως μέλι, καρύδια και φιστίκια.Στην αρχαία Ελλάδα, ο Θεόφραστος (300 π.Χ.) στο έργο του «Περί φυτών ιστορία» περιγράφει το φιστίκι ως ένα καρπό που θυμίζει το αμύγδαλο, αλλά με πιο νόστιμη γεύση. Ο Διοσκουρίδης τον 1ο αιώνα μ.Χ αναφέρει ότι τα φιστίκια από τη Συρία έχουν και φαρμακευτικές ιδιότητες, ενώ ο ποιητής Νίκανδρος είναι ο πρώτος που θα “βαφτίσει” το δέντρο της φιστικιάς «πιστακιά», από την περσική λέξη «πίστα» που σημαίνει φιστίκι ή φιστικιά (εξού και το σημερινό pistachio της Αγγλικής, pistache της Γαλλική γλώσσας)

Το ήξερες ότι το φιστίκι δεν είναι ξηρός καρπός αλλά είναι όσπριο; Και όμως πολλοί νομίζουν ότι είναι δέντρο που οι καρποί του είναι τα φιστίκια, στην πραγματικότητα το φιστίκι που αλλιώς ονομάζεται αραχίδα ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων. Και φυσικά είναι μια τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας με πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό μας.Η διατροφική αξία των αράπικων φιστικιών είναι εντυπωσιακή. Τα αράπικα φιστίκια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σε φυτικές ίνες, και περιέχουν 13 βιταμίνες και 26 μεταλλικά στοιχεία, πολλά από τα οποία λείπουν από τα σύγχρονα διαιτολόγια.

🥜 Περιέχουν πολλές βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν γενικά τις προστατευτικές λειτουργίες του σώματος.

🥜 Είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο που ενισχύουν τον καρδιακό μυ και διατηρούν ένα σταθερό επίπεδο αρτηριακής πίεσης.

🥜 Για το μυοσκελετικό σύστημα, τα φιστίκια είναι ακόμη πιο υγιεινά από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχουν πολύ πυρίτιο, ασβέστιο και φωσφόρο και φροντίζουν το σχηματισμό ισχυρών οστών.

🥜 Περιέχουν χρώμιο που είναι χρήσιμο στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή των διαβητικών.

🥜 Βελτιώνουν τη μνήμη και τις διανοητικές ικανότητες, αποτρέπουν τις μεταβολές της διάθεσης, τη χρόνια κόπωση, την κατάθλιψη και την αϋπνία.

🥜 Περιέχουν μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος και βιταμίνης Ε που συμμετέχουν:

➡️Στην υποστήριξη της επαρκούς λειτουργίας του ενδοκρινικού συστήματος.

➡️ Στην ομαλοποίηση του εμμηνορροϊκού κύκλου και μειώνουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. 

➡️ Στην προστασία της εγκυμοσύνης. 

➡️ Στην υγεία του δέρματος. 

Τα φυστίκια μπορεί να είναι η θρεπτικότερη συντροφιά του χειμώνα, και να συνοδεύει τέλεια μια βραδιά στο καναπέ παρέα με φίλους ή παρακολουθώντας μια ταινία, όμως είναι και τέλεια προσθήκη μέσα σε γλυκές και αλμυρές συνταγές.

Στον αντίποδα πρέπει να σημειωθεί πως τα φιστίκια είναι το νούμερο ΕΝΑ αλλεργιογόνο στον κόσμο. Τα άτομα με αλλεργία στα φιστίκια εμφανίζουν πολύ σοβαρά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του αναφυλακτικού σοκ. Οι πάσχοντες από αλλεργία, εμφανίζουν, ακόμη και στην επαφή με ένα απειροελάχιστο ίχνος φυστικιού, έντονο δερματικό εξάνθημα, ναυτία και οίδημα των αεραγωγών. Όπως όλες οι αλλεργίες, μπορεί να προκύψουν ξαφνικά και σε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και σε κάποιον που έτρωγε σε όλη του τη ζωή ξηρούς καρπούς. Έτσι, αν κάποιος εμφανίσει έστω και μια ελαφριά αντίδραση σε κάποιον ξηρό καρπό, θα πρέπει να τη διερευνήσει με τη βοήθεια ενός αλλεργιολόγου, για να αποσοβήσει απειλητικές για τη ζωή του αλλεργικές αντιδράσεις.

Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφέρουμε το δικό μας πεντανόστιμο φιστίκι Αιγίνης. Την αιγινίτικη φιστικιά που αξιοποιεί τα ασβεστώδη εδάφη του νησιού, τα οποία σε συνδυασμό με το ξηρό περιβάλλον, τη μειωμένη άρδευση και τη θάλασσα, προσδίδουν έναν εξαιρετικής νοστιμιάς καρπό που δίκαια χαρακτηρίζεται ο καλύτερος παγκοσμίως. Η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή σε ευρωπαικό επίπεδο και έκτη διεθνώς. Μια ακόμη θέση για την οποία είμαστε περήφανοι.Πως γίνεται λοιπόν να μην αγαπάμε το φυστίκι;