Θεραπευτικός υπνωτισμός

Πρώτα πάρε μια αναπαυτική θέση και χαλάρωσε… Θα μετρήσω αντίστροφα από το 1 ως το 10 κι έπειτα θα κλείσεις τα βλέφαρα σου και θα αποκοιμηθείς… Πόσοι από εμάς δεν έχουμε συσχετίσει τη φράση αυτή με τη συνεδρία υπνωτισμού; 

Είναι όμως ο υπνωτισμός κάτι τόσο απλό και  εύκολο; Όσο περνούν τα χρόνια η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται και παράλληλα εξελίσσονται όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας που έχουν να κάνουν με την ολιστική ιατρική. Μια από αυτές τις μεθόδους είναι και ο υπνωτισμός. 

Πολλοί άνθρωποι παρασυρόμενοι από τον κινηματογράφο και την λογοτεχνία έχουν ταυτίσει τον υπνωτισμό με τις μεθόδους ελέγχου του νου ή την αποκάλυψη παρελθοντικών εμπειριών από άλλες ζωές. Ο γνωστός συγγραφέας Έντγκαρ Άλαν Πόε έγραψε το 1845 την ιστορία «Τα πραγματικά γεγονότα στην υπόθεση του κ. Βάλντεμαρ», όπου διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που υπνωτίζεται λίγες στιγμές πριν το θάνατό του και συνεχίζει να συνομιλεί με τον υπνωτιστή του, μολονότι έχει φύγει απ’ τη ζωή. Ο συγγραφέας ισχυρίστηκε ότι η ιστορία που αφηγήθηκε ήταν πραγματική και έγινε για κάποιο διάστημα πιστευτός απ’ τους αναγνώστες του. Επίσης, στον κινηματογράφο είναι πολλές οι ταινίες που ασχολούνται με τον υπνωτισμό. Ωστόσο, ο υπνωτισμός ως θεραπευτική μεθοδολογία δεν σχετίζεται με αυτά τα ευφάνταστα σενάρια, αλλά έχει να προσφέρει πολλά οφέλη σε αυτούς που τον δέχονται. 

 Η ύπνωση είναι μια κατάσταση χαλάρωσης του μυαλού και του σώματος. Η υπνοθεραπεία, λοιπόν, είναι η συγκέντρωση του νου σε μια ιδέα και η θεραπεία που δίνεται στο άτομο για να βρει λύση σε χρόνια προβλήματα που τον ταλαιπωρούν. Είναι μια φυσική και ασφαλής θεραπεία που έχει ως εργαλείο την δύναμη του μυαλού. Έτσι, ο άνθρωπος αλλάζει υποσυνείδητα τις παλιές αρνητικές του ιδέες με νέες θετικές κι αφήνει πίσω τις άσχημες καταστάσεις που τον βασανίζουν. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν πρέπει να συγχέουμε την ύπνωση με τον ύπνο. Στην ύπνωση οι εγκεφαλικοί μας παλμοί επιβραδύνονται σε μία συχνότητα που ονομάζεται «άλφα». Το άτομο δεν κοιμάται, απλά χαλαρώνει βαθιά και συμμετέχει στην όλη διαδικασία. Αντίθετα απ’ ότι πιστεύεται, ο υπνοθεραπευτής δεν μπορεί να περάσει στο υποσυνείδητο του ασθενούς του. Ποια είναι όμως τα κύρια οφέλη από την υπνοθεραπεία;

 Έχει αναφερθεί από έρευνες ότι βοηθάει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, των διαφόρων φοβιών, των πόνων και των κρίσεων πανικού και  στην βελτίωση των σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Επιπλέον, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, στην διακοπή του καπνίσματος, στην ενίσχυση της μνήμης, στην βελτίωση της αυτοπεποίθησης, στην καταπολέμηση της άπνοιας και στις καλύτερες επιδόσεις στην εργασία. Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μικρές χειρουργικές επεμβάσεις αντικαθιστώντας εν μέρει τα αναισθητικά φάρμακα.

Ο υπνωτισμός, λοιπόν, έχει πάρα πολλά οφέλη, αλλά δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Δεν αντικαθιστά την ιατρική ούτε μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητα του ατόμου. Σημασία έχει η θέληση που έχει ο καθένας να αλλάξει και να εξελιχθεί χρησιμοποιώντας αυτήν την πρωτοποριακή εναλλακτική μέθοδο επιλέγοντας με μεγάλη προσοχή τον υπνοθεραπευτή που θα τον καθοδηγήσει με ασφάλεια στην επίλυση των προβλημάτων υγείας του.