Η ροδιά

Ροδιά.Ένα δένδρο που λατρεύτηκε από την αρχαιότητα για τον καρπό του, το σύμβολο της γονιμότητας, της καλοτυχίας και της ευημερίας.

Η ροδιά υπήρξε αυτοφυής στην μακρινή Ινδία και την Περσία, απ’όπου εξαπλώθηκε στη Μεσόγειο κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Αναφορές της συναντούμε στον Όμηρο και την Οδύσσεια, πως καλλιεργούταν στους κήπους του βασιλιά Αλκίνοου. Η ονομασία της φημολογείται πως προέρχεται από τη Ρέα, την κόρη του Ουρανού και της Γαίας, που έφερε στον κόσμο το Δία και τους άλλους Ολύμπιους θεούς. Ο καρπός της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο μύθο της Περσεφόνης και στα αρχαία μυστήρια και λατρεύτηκε από τους κατοίκους του τόπου μας εδώ και 5000 χρόνια. Ο μύθος μάλιστα αναφέρει πως η Αφροδίτη φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο, ενώ σε πολλές παραστάσεις απεικονίζεται η Ήρα, ως θεά του γάμου, να κρατά ένα ρόδι, σύμβολο για πολλούς πολιτισμούς της γονιμότητας. Το ρόδι ήταν άλλωστε ένα από τα επτά αντικείμενα που επεδείκνυε ο Ιεροφάντης σε όσους επρόκειτο να μυηθούν στα Ελευσίνια Μυστήρια και η Ροδιά ήταν η άτυχη σύζυγος του Ωρίωνα, που τιμωρήθηκε από την Ήρα να ζει στον Κάτω Κόσμο γιατί καυχήθηκε πως είναι πιο όμορφη από εκείνη. Πολλές χιλιετίες αργότερα, ο Χριστιανισμός υιοθέτησε τον ισχυρό συμβολισμό του ροδιού για τη συμφιλίωση με το θάνατο και το ενέταξε σε παραδοσιακές πρακτικές. Ανέκαθεν θεωρείτο ισχυρό σύμβολο πάθους και γονιμότητας, της ίδιας της ζωής και της ευκαρπίας, γι’αυτό και η παράδοση θέλει οι νεόνυμφοι, μέχρι και τις μέρες μας, να σπάζουν ένα ρόδι στο κατώφλι του σπιτιού τους.

Σαν δένδρο, η ροδιά ευδοκιμεί αρκετά εύκολα σε κήπους και τη βρίσκουμε σε πολλές ποικιλίες, με επικρατέστερη την ελληνική ποικιλία της Ερμιόνης η οποία παράγει γλυκά ρόδια, ιδανικά για χρήση στην κουζίνα. Προσαρμόζεται εύκολα σε όλους τους τύπους εδαφών αρκεί να γίνεται σωστή στράγγιση. Χρειάζεται να προσθέσει κάποιος κομπόστ ή χωνεμένη κοπριά προτού φυτέψει το δεντράκι σε μια ηλιόλουστη θέση. Το πότισμά της πρέπει να είναι τακτικό, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας, γιατί έχει την τάση να απορροφά υγρασία από τους καρπούς της όταν δεν βρίσκει νερό. Το χειμώνα χρειάζεται κλάδεμα και την άνοιξη λίπασμα ενισχυμένο με κάλιο, βόριο και άζωτο για να ανανεώσει το χώμα τις θρεπτικές του ουσίες. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων που προκαλούν προβλήματα στα φύλλα και τους καρπούς της, ένας προληπτικός ψεκασμός με βιολογικό σκεύασμα βασιλικού πολτού βοηθά την καλή φυσική κατάσταση του δένδρου. Μπορεί να απαιτεί λίγη υπομονή, περίπου μία τριετία, προτού σας χαρίσει απλόχερα τους καρπούς του, αλλά θα σας αποζημιώνει κάθε άνοιξη με τα μεγάλα πορτοκαλοκόκκινα άνθη της που θα στολίζουν τον κήπο σας και κάθε νέα χρονιά ο βαθυκόκκινος καρπός της θα υπόσχεται καλοτυχία και αγάπη στο σπιτικό σας.