Το χάρτινο αεροπλανάκι

Ήταν το πρώτο μας αεροπλανάκι, η γνωστή σαΐτα που φτιάχναμε στα γρήγορα για να στείλουμε ένα κρυφό μήνυμα, να αναμετρηθούμε με το φίλο για την πτητική ικανότητα της δικής του σαΐτας ή στην καλύτερη περίπτωση να σπάσουμε τα νεύρα του σπασίκλα κάτω από το αυστηρό βλέμμα του δασκάλου.

Λίγοι όμως γνωρίζουμε πως η ιστορία του έχει τις ρίζες της στα βάθη του χρόνου και η ύπαρξή του ταυτίστηκε με μεγάλες εφευρέσεις της ανθρωπότητας.  Η ίδια η ανακάλυψη του χαρτιού έγινε ιστορικά συνώνυμη με τα χάρτινα ομοιώματα κατασκευών που πετούσαν. Πίσω στο χρόνο, περίπου 2000 χρόνια πριν, συναντούμε στη μακρινή Άπω Ανατολή το οριγκάμι, το καλλιτεχνικό δηλαδή δίπλωμα ενός χαρτιού χωρίς κόψιμο, που ήταν τέχνη αλλά και διασκέδαση μαζί.  Μια τέχνη που η μητέρα περνούσε στο παιδί από γενιά σε γενιά, μέσα από την απόλαυση του διπλώματος που έπαιρνε διάφορα σχήματα, πτητικά ή μη, και μεταμορφωνόταν ακόμη και σε χρήσιμα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Η ιστορία του χάρτινου πτητικού ομοιώματος κάνει στη συνέχεια μια στάση στο πρώτο ανεμόπτερο που σχεδίασε ο διάσημος Ντα Βίντσι, για να φτάσει γύρω στο 1903 , στους αδελφούς Wright που δοκιμάζοντας να πετάξουν το πρώτο χάρτινο αεροπλανάκι τους, έδωσαν έξι χρόνια μετά σάρκα και οστά στο πραγματικό αεροπλάνο.

Στη σύγχρονη εποχή, ακόμη και η NASA διαμόρφωσε μέρη του διαστημικού της λεωφορείου χρησιμοποιώντας τεχνικές οριγκάμι, χαρτί δηλαδή, για να υπολογίσει την ελαχιστοποίηση του μεγέθους και του βάρους του πραγματικού, επιβεβαιώνοντας με τρόπο περίτρανο πως το παιδικό μας παιχνιδάκι διατηρεί ιστορικές βάσεις ύπαρξης που βρίσκουν διαρκώς εφαρμογή στην πραγματική ζωή. 

Κάθε χρόνο, η 26η Μαϊου είναι αφιερωμένη στα κατορθώματα των πρώτων πιλότων και τα χάρτινα αεροπλανάκια έχουν την τιμητική τους. Είναι μια μέρα που όλοι μπορούμε να ξαναθυμηθούμε τις παιδικές μας κατασκευές, να τις διακοσμήσουμε παρέα με τα δικά μας παιδιά και να γίνουμε και πάλι εκείνα τα σκανδαλιάρικα πλασματάκια που με ένα χάρτινο αεροπλανάκι στο χέρι έτρεχαν γύρω γύρω από το τραπέζι βγάζοντας ήχους και πετώντας νοητά σε μέρη μακρινά. Ίσως  δε φέτος, με το τέλος της περιπέτειας του κορωνοϊού, να έφτασε επιτέλους η ώρα τα ταξίδια της φαντασίας μας να γίνουν πραγματικότητα και σύντομα να βρεθούμε να ετοιμάζουμε βαλίτσες για ένα πραγματικό ταξίδι στους αιθέρες…