Μια ωραία πεταλούδα πάνω στα λουλούδια σου

«Μια ωραία πεταλούδα» μας τραγουδούσαν όταν είμασταν παιδιά και στο άκουσμα της ένα πλατύ χαμόγελο φώτιζε το πρόσωπο και τα χεράκια μιμούνταν την αρμονική κίνηση του πανέμορφου αυτού πλάσματος που πετάει από λουλούδι σε λουλούδι. Η πυκνή δόμηση και η ριζική αλλαγή του αστικού τοπίου, απομάκρυνε σε λιβάδια μακρινά το τίναγμα των φτερών της και για πολλούς παρέμεινε εικόνα σε βιβλία και μια γλυκιά ανάμνηση της παιδικής μας ηλικίας. 

Υπάρχει άραγε τρόπος να την προσελκύσουμε και πάλι στο σπιτικό μας; Η απάντηση είναι ναι και οι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως με τα κατάλληλα λουλούδια οι πεταλούδες θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους, αρκεί βέβαια να φροντίζουμε τους κήπους και τις βεράντες μας με οικολογικές μεθόδους. Το μέγεθος του κήπου μας δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, αρκεί και ένα μπαλκόνι που θα έχουμε διαμορφώσει κατάλληλα. Για αρχή δημιουργούμε μικρά σημεία κατά προτίμηση βρεγμένα βότσαλα ή χοντρή άμμο με υγρασία που θα μπορούν οι πεταλούδες να βρίσκουν νερό που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους. Πέτρες σε σημεία που χτυπάει ο ήλιος, είναι εξίσου απαραίτητο να υπάρχουν στο μικρό μας περιβαλλοντικό δημιούργημα, για να ξεκουράζονται οι πεταλούδες και να ζεσταίνουν τα φτερά τους.Στη συνέχεια φυτεύουμε ποικιλίες λουλουδιών που ευδοκιμούν στην περιοχή μας και προτιμούμε έντονα χρώματα, τοποθετώντας τα κατά ομάδες ώστε να ελκύουμε μεγαλύτερο αριθμό φτερωτών επισκεπτών. Το χρυσάνθεμο, η τριανταφυλλιά, ο καλλιστήμονας, ο κόσμος, η αζαλέα, ο κατηφές είναι ορισμένα από τα λουλούδια που θα προτιμήσουν οι πεταλούδες.

Υπάρχουν όμως και αρωματικά φυτά που τις προσκαλούν, όπως η μέντα, το δενδρολίβανο και η λεβάντα, αλλά και κηπευτικά όπως η ντομάτα, η πιπεριά και η μελιτζάνα, το λάχανο και το κουνουπίδι. Ορισμένα δε από τα φυτά μας, όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος ή ο μάραθος θα γίνουν το σπίτι που θα γεννηθούν τα αυγά τους ενώ κάποιοι ανθοφόροι θάμνοι θα γίνουν το κρησφύγετό τους από τα πουλιά..

Τώρα λοιπόν την άνοιξη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γράψουμε το δικό μας παραμύθι, γεμίζοντας το σπιτικό μας με τα αρώματα της φύσης. Να βάψουμε το γκρι της πόλης με τα χρώματα των λουλουδιών και να απολαύσουμε τους πολύχρωμους επισκέπτες να χορεύουν στο δικό τους ρυθμό μέσα στους κήπους που θα έχουμε δημιουργήσει ειδικά γι’αυτούς.