Το τριαντάφυλλο και η ευωδιαστή ιστορική διαδρομή του

Τριαντάφυλλο! Το σύμβολο της αιώνιας αγάπης, του πάθους, της ομορφιάς, της πολυτέλειας αλλά και του αισθησιασμού. Ένα πανάρχαιο λουλούδι που οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν πως εμφανίστηκε πριν από 35 εκατομμύρια χρόνια. Ένα άνθος που έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο!

Στην αρχαιότητα οι Έλληνες είχαν συνδυάσει το τριαντάφυλλο με τη θεά της αγάπης, την Αφροδίτη, ενώ οι Αιγύπτιοι με την Ίσιδα. Οι Πέρσες αλλά και άλλοι λαοί της Μέσης Ανατολής, καλλιεργούσαν για χιλιετίες τα τριαντάφυλλα, τα οποία οι Σταυροφόροι μετέφεραν πίσω στις πατρίδες τους όταν επέστρεφαν από τις σταυροφορίες. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν πως άνθισαν από τις σταγόνες ιδρώτα που έπεσαν στη γη από τον Μωάμεθ, ενώ οι Χριστιανοί τα συνδύασαν με το αίμα του Χριστού αλλά και την Παρθένο Μαρία. Για τους Ινδουϊστές ένα τριαντάφυλλο που ανθίζει από μπουμπούκι είναι σαν τη ψυχή που ανοίγεται στο Θεό και όπως τα πέταλά του έτσι και η ψυχή του ανθρώπου διαθέτει τις ιδιαίτερες πτυχές της απ´όπου αναδύεται το ιδιαίτερο πνευματικό άρωμα της. Στην Κίνα, η καλλιέργεια του ξεκίνησε 5000 έτη πριν και σιγά σιγά κατέκτησε τον υπόλοιπο κόσμο, ως σύμβολο της ομορφιάς, του πλούτου και της καλοτυχίας. Το 500 π.Χ. ο Κουμφούκιος έγραψε εκατοντάδες βιβλία για τα τριαντάφυλλα.Ένας Αραβικός μύθος αναφέρει πως το τριαντάφυλλο έγινε κόκκινο χάρη σε ένα αηδόνι που ερωτεύτηκε ένα άσπρο τριαντάφυλλο για την ευωδιά του. Καθώς έσκυβε πιο κοντά για να το μυρίσει ένα αγκάθι τρύπησε το στήθος του και το τριαντάφυλλο βάφτηκε κόκκινο από το αίμα του αηδονιού που δεν σταμάτησε στιγμή να του τραγουδά. Όσο για την αρχαία Ελληνική μυθολογία, το τριαντάφυλλο συνδέθηκε με τη θεά Αφροδίτη και τον γιο της Έρωτα. Γι’αυτό και στην αρχαία Ελλάδα το ρόδο συμβόλιζε εκτός από τον έρωτα, την ομορφιά και την μυστικότητα. Στην Ρώμη, το τριαντάφυλλο συμβόλιζε την ομορφιά και το πάθος και οι Ρωμαίοι έκαναν ιδιαίτερες ιεροτελεστίες με ροδοπέταλα στα λουτρά.Για τους αρχαίους Αιγύπτιους το τριαντάφυλλο ήταν ιερό και συνδεόταν με τη θεά Ίσιδα που ήταν προστάτιδα της αγάπης αλλά και της μετά θάνατον ζωής, γι’αυτό και έβαζαν ροδοπέταλα στους τάφους. Λέγεται δε, πως η Κλεοπάτρα ξελόγιασε τον Μάρκο Αντώνιο με τα τριαντάφυλλα και το ροδόνερο που χρησιμοποιούσε. Για τους Ινδιάνους της Αμερικής, τα άγρια τριαντάφυλλα ήταν ιερά για ορισμένες φυλές που πίστευαν πως τις προστατεύουν από τα κακά πνεύματα. Επιπλέον πίστευαν πως δίνουν καλή υγεία, γι’αυτό και έβαζαν αγριοτριανταφυλλιές γύρω από τα παιδικά κρεβατάκια για προστασία των παιδιών και κεντούσαν μοτίβα σε ρούχα, κουβέρτες και έργα τέχνης, ενώ παράλληλα πρόσθεταν ροδοπέταλα στο φαγητό και τα φάρμακα που παρασκεύαζαν.

Όσο για το σύγχρονο άνθρωπο που καταφεύγει στο τατουάζ ενός τριαντάφυλλου, αυτό θεωρείται πως συμβολίζει πως το άτομο που το φέρει το οδηγεί η καρδιά του. Άλλωστε όπως έγραψε και ο Βιργίλιος η αγάπη όλα τα κατακτά γιατί είναι η πιο δυνατή δύναμη στον κόσμο. Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου γιορτάζει η Αγάπη και το λουλούδι της και ας μην ξεχνάμε πως: «Πάντα μένει λίγο Άρωμα στο χέρι που προσφέρει ρόδα..»