Προφυλακτικό. Η ιστορία του και η συμβολή του στην προστασία της υγείας μας

Όλοι γνωρίζουμε τα προφυλακτικά ως μέθοδο αντισύλληψης, αλλά και ως αποτελεσματική ασπίδα απέναντι στην μετάδοση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Παρόλα αυτά δεν αποτελούν πρόσφατη ανακάλυψη του 20ου αιώνα, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος , αλλά έχουν μακραίωνη ιστορία.

Η παλαιότερη απεικόνιση προφυλακτικών βρέθηκε σε σπηλιά στη Γαλλία και χρονολογείται απ’ το 10.000 π.Χ. Στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούνταν προφυλακτικά από λινό ύφασμα, ενώ στην Κίνα παρασκευάζονταν από μεταξένιο χαρτί. Κατά τη νεότερη εποχή προφυλακτικά κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά τον 15ο και 16ο αιώνα στην Αγγλία. Ήταν φτιαγμένα από έντερα ζώων και μάλλον χρησιμοποιούνταν για προστασία από ασθένειες, όπως η σύφιλη. Η μαζική παραγωγή των προφυλακτικών ξεκίνησε το 1843, ήταν από καουτσούκ και η ονομασία τους προερχόταν απ’ την γαλλική λέξη «capote» που ήταν τα καπέλα που φορούσαν οι γυναίκες εκείνη την εποχή. Ωστόσο, επειδή ήταν ακριβά και δύσχρηστα  με αποτέλεσμα να γίνονται εμπόδιο στην σεξουαλική πράξη, γρήγορα αντικαταστάθηκαν από προφυλακτικά με λάτεξ που παράχθηκαν μαζικά την δεκαετία του 1930.

Στην αρχή θεωρούνταν είδη πολυτελείας από τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού λόγω άγνοιας για την χρησιμότητά τους, αλλά και έλλειψης χρημάτων. Στην συνέχεια, όμως, ο κόσμος έμαθε για τα οφέλη της χρήσης τους και σιγά σιγά άρχισαν να πωλούνται μαζικά σε φαρμακεία, περίπτερα και σούπερ μάρκετ.  Η χρησιμότητα τους έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων ήταν γνωστή. Παρόλα αυτά, την δεκαετία του 1980 επρόκειτο να  διαδοθούν ακόμα περισσότερο με την έλευση του AIDS. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συνεργασία με τα διάφορα κράτη ξεκίνησε τότε καμπάνιες ενημέρωσης για την προστασία απ’ τον ιό με την χρήση προφυλακτικού, γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές. Όντως, από την δεκαετία του 90’ και μετά, οι τάσεις μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων βαίνουν μειούμενες και στις περισσότερες χώρες πλην της Αφρικής τα προφυλακτικά συνέβαλαν στον έλεγχο και περιορισμό τους.  Σήμερα, κυκλοφορούν αμέτρητα είδη, μεγέθη και σχήματα. Η ενημέρωση ξεκινά απ’ τις πολύ μικρές ηλικίες και τα σχολεία και δεν αποτελούν ταμπού όπως παλαιότερα. Η προμήθεια τους είναι εξαιρετικά προσιτή και εύκολη. Το βέβαιο είναι, ότι δεν επηρεάζουν την απόλαυση, όπως τα πρώτα προφυλακτικά και προσφέρουν εξαιρετική προστασία για την υγεία μας. Η εποχή του κορωνοϊού εξάλλου έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι όπως οι μάσκες και τα διάφορα μέσα προστασίας μπορούν να αποτελέσουν λύση στην διάδοση ενός απειλητικού ιού, έτσι και τα προφυλακτικά αποτελούν την μόνη ορθή απάντηση στην πρόληψη και την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Παγκόσμια Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού.