Το Ρόδο της Ιεριχούς

Επιβιώνει στην έρημο, μια μικρή φαινομενικά ξηρή καφέ μπάλα εδώ και χιλιάδες χρόνια που όμως με ελάχιστο νερό θα αναγεννηθεί και θα γίνει καταπράσινο. Ο λόγος για το ρόδο της Ιεριχούς. Στην αρχαία Αίγυπτο λατρευόταν ως προστασία του χώρου από τα δηλητήρια ενώ το νερό που περνούσε στο εσωτερικό του πίστευαν πως αποκτούσε θεραπευτικές ιδιότητες. Η ιστορία λέει πως συντρόφευε την Παναγία στο μοναχικό της ταξίδι από τα Ιεροσόλυμα προς την Αίγυπτο και από σεβασμό προς τη χάρη Της, άνοιγε δίπλα Της σε κάθε στάση που έκανε. Εκείνη συγκινημένη δάκρυσε, και οι στάλες των δακρύων που έπεσαν πάνω του από τα μάτια της το έκαναν να πρασινίσει. Γι’αυτό και κείνη το ευλόγησε να είναι αθάνατο και να ανθίζει κάθε χρόνο την παραμονή των Χριστουγέννων.

Το ρόδο της Ιεριχούς ήταν σύμβολο καλοτυχίας και αφθονίας, ενώ ανθισμένο υπήρξε έμβλημα των σταυροφόρων για να τους προστατεύει. Στο Μεξικό συμβολίζει μέχρι τις μέρες μας την αθανασία της ψυχής, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία οι ναυτικοί είχαν το έθιμο να ανοίγουν ένα ρόδο πριν το ταξίδι, για να ευχαριστήσουν την Παναγία που θα τους προστάτευε ώστε να γυρίσουν πίσω ασφαλείς. Στην Κρήτη και τη Γερμανία το δώριζαν στα ζευγάρια για να αποκτήσουν παιδί, οι μαίες το τοποθετούσαν κάτω από το κρεβάτι για να είναι εύκολος ο τοκετός και μόλις γεννιόταν το μωρό το άνοιγαν στο όνομά του για να έχει καλή τύχη και μακροζωία. Στην Αγγλία πάλι, ο μέλλον γαμπρός άνοιγε το ρόδο της Ιεριχούς και τοποθετούσε μέσα το δακτυλίδι του, και όταν αυτό έκλεινε πάλι το πρόσφερε στην αγαπημένη του για να λάβει το πολυπόθητο «ναι». Στην Κούβα, στη θρησκεία Santeria, θεωρείται πνευματικό δώρο. Στην Σμύρνη, το άνοιγαν Παρασκευή ή στο γέμισμα του φεγγαριού για να προσελκύσουν την αφθονία και την αγάπη. 

Το άνθος του ανοικτό είναι ένα από τα πιο γνωστά ενεργειακά φυτά με ιδιότητες απομάκρυνσης της αρνητικής ενέργειας, ενώ ξεραμένο μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα εξαιρετικό σκοροκτόνο. Αν βραχεί για λίγες ημέρες με ελάχιστο νερό σε ένα μπολάκι, θα σας χαρίσει μια εντυπωσιακή πράσινη αναγέννηση. Η παράδοση λέει ότι αν κάνεις μια ευχή την ώρα που θα ανοίγει, αυτή θα πραγματοποιηθεί. Η εμφάνισή του μπορεί στην αρχή να απογοητεύει και να ξενίζει, μα το ρόδο της Ιεριχούς θεωρείται ένα εξαιρετικό δώρο για τα Χριστούγεννα για να σφραγίσει μοναδικά τις ευχές σας και να προσδώσει καλοτυχία και υγεία στους ανθρώπους που θα το χαρίσετε.