Το νόημα των Χριστουγέννων

Φωτάκια, έλατα, στολίδια και ήχοι Χριστουγεννιάτικοι έχουν κάνει για τα καλά την εμφάνισή τους, γεμίζοντας μας προσδοκίες για γιορτές γεμάτες αγάπη, υγεία, χαρά. Μικροί και μεγάλοι στροβιλίζονται σε ένα μαγικό θαρρείς ρυθμό. Τα χαμόγελα περισσεύουν, η ανυπομονησία λάμπει στα μάτια, τα μαγαζιά κατακλύζονται από χιλιάδες παραγγελίες, κόσμος γεμίζει τους δρόμους με τα πακέτα και τις γιορτινές συσκευασίες να έχουν την τιμητική τους. Και παρόλο που οι τσέπες αδειάζουν με απίστευτους ρυθμούς τίποτε δεν φαίνεται ικανό να χαλάσει το «πνεύμα» των Χριστουγέννων που έχει κυριολεκτικά σαρώσει κάθε πρόβλημα της καθημερινότητας.

Για τους μικρούς, οι γιορτές σημαίνουν πολλά και σημαντικά στα αθώα παιδικά τους μάτια. Σημαίνουν ελευθερία μακριά από μαθήματα και παιχνίδι ατελείωτο. Σημαίνουν τη μαμά επιτέλους στο σπίτι να ετοιμάζει μοσχοβολιστά φαγητά, να χουζουρεύει τα πρωινά μαζί τους, να τους πηγαίνει στα μαγαζιά και τα πάρκα. Σημαίνουν χρόνο με τον μπαμπά, βόλτες στην εξοχή, επίσκεψη στους παππούδες, και το κυριότερο, μεγάλη συμμετοχή στη γιορτινή ατμόσφαιρα του σπιτιού. Το σημαντικότερο όμως για τις παιδικές ψυχές είναι η χαρά της προετοιμασίας των δώρων. Δώρα που θα προσφέρουν σε όσους αγαπούν, δώρα που θα χαρίσουν σε όσους τα έχουν ανάγκη και βέβαια, δώρα που ο Άγιος Βασίλης θα φέρει κρυφά την παραμονή των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς για τα ίδια.Για τους μεγάλους πάλι, οι γιορτές σημαίνουν πολλά περισσότερα από το στολισμένο δένδρο και τα πακέτα που συσσωρεύονται κάτω από τα κλαδιά του. Σημαίνουν στιγμές χαράς που θα ζεστάνουν την καρδιά για το ξεκίνημα μιας νέας χρονιάς. Σημαίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο χρόνο, ευγνωμοσύνη για όσα τους χάρισε ο «παλιός» που σιγά σιγά διαβαίνει το κατώφλι, αγάπη που χωράει όλους όσους και η αγκαλιά, προσφορά και ανθρωπιά για το διπλανό και προπαντός πολύτιμο χρόνο για να κάνουν πράγματα που τους ευχαριστούν, να μετρήσουν τον απολογισμό των ημερών που κύλησαν ανεπιστρεπτί, να σχεδιάσουν το μέλλον που έρχεται. Για κείνους τα δώρα είναι το χαμόγελο του ηλικιωμένου πατέρα και της ηλικιωμένης μητέρας, το φιλί του αγαπημένου, η χαρούμενη λάμψη του σπινθηροβολεί στα μικρά ματάκια που τούτες τις γιορτινές μέρες αρμενίζουν σε κύματα χαράς και ευτυχίας. 

Για όλους όμως, μικρούς και μεγάλους, τα Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από τη μυρωδιά της κανέλας, τη λάμψη των φώτων και τα πολύχρωμα στολίδια. Είναι το δώρο της αγάπης που όλοι έχουν ανάγκη και όλοι μπορούν να δώσουν, να πάρουν, να χαρίσουν απλόχερα τούτες τις άγιες μέρες. Είναι η ευχή της ευτυχίας που συνοδεύει θαρρείς τη μυσταγωγία των πολύτιμων και μαγικών ημερών που όλοι προσμένουν. Ένα ανεκτίμητο δώρο για την καρδιά που δείχνει στους μικρούς το μεγαλείο της καλοσύνης και κάνει τους μεγάλους να γίνονται έστω και για λίγο παιδιά στην ψυχή που γεμίζει γλύκα, ανθίζει από ενσυναίσθηση, κατανόηση, συγχώρεση και μελώνει από τρυφερότητα για τον κόσμο όλο.Ναι, τα Χριστούγεννα έφτασαν!