Το μοναδικό φαινόμενο της βιοφωταύγειας

Έχεις ποτέ παρατηρήσει τη νύχτα τα κύματα της θάλασσας να λάμπουν με ένα έντονο μπλε φως; Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται βιοφωταύγεια ή βιοφωτισμός και είναι ένα παραμυθένιο θέαμα που παρουσιάζει πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά με το Βόρειο Σέλας. Οι έντονοι χρωματισμοί του μπλε και του πράσινου στις ακτές της θάλασσας, οφείλονται στους θαλάσσιους οργανισμούς που φωτίζουν με μπλε φωσφορίζον χρώμα τα κύματα της θάλασσας, χάρη στις χημικές ενώσεις που περιέχουν. Αιτία της φωτοβολίας τους είναι η οξείδωση της πρωτεΐνης λουσιφερίνης. Εικάζεται ότι οι οργανισμοί χρησιμοποιούν το ιδιαίτερο αυτό φως για να προσελκύσουν ψάρια καθώς μπορούν να συνεχίσουν να ζουν μέσα σε αυτά. Μπορεί πάλι να υπάρχει μια συμβιωτική σχέση μεταξύ των θαλάσσιων βακτηρίων που εκπέμπουν λάμψη και των φυκιών που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. 

Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα με το μαγευτικό λαμπύρισμα του νερού είναι κυρίως διαδεδομένο στις τροπικές παραλίες και στη Μαύρη Θάλασσα αλλά θα το συναντήσουμε και στα κύματα του Αιγαίου που φιλούν τα νησιά μας. Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος συναρπάζοταν από τη βιοφωταύγεια και απέδιδε το φαινόμενο σε υπερφυσικές αιτίες. Οι αρχαίοι Έλληνες ναυτικοί θεωρούσαν ότι πίσω απ’ την βιοφωταύγεια κρυβόταν ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας και οι Νηρηίδες. Ο Αριστοτέλης, μάλιστα, που θεωρείται ο θεμελιωτής των επιστημών, έκανε και την πρώτη ιστορική καταγραφή του φαινομένου για αυτό το ιδιαίτερο φως που εκπέμπεται τη νύχτα.

Ίσως φέτος το καλοκαίρι σταθούμε τυχεροί και απολαύσουμε στην παραλία του αγαπημένου μας νησιού το υπέροχο παιχνίδισμα που δημιουργεί το φως της θάλασσας πάνω στα κύματα. Τι και αν είναι βιοφωταύγεια; Για εμάς θα είναι πάντα το μοναδικό φως των μαγευτικών διακοπών μας!