Σαλέπι! Ένας θησαυρός ενέργειας και υγείας

Ο καιρός αρχίζει και κρυώνει… Τι πιο ωραίο από το γνωστό «χουχούλιασμα» συντροφιά με ένα ζεστό ρόφημα; Καφές, τσάι, σοκολάτα… Γιατί όχι σαλέπι;

Ένας θησαυρός υγείας που έχουμε ξεχάσει. Το σαλέπι είναι άλευρο που παράγεται από το φυτό orchis mascula. Γνωστό και ως σερνικοβότανο γιατί σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση αν ένας άντρας έτρωγε τους βολβούς του, το παιδί του θα ήταν αγόρι. Φυτό γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες βρισκόταν στη φαρέτρα των όπλων υγείας του Ασκληπιού, του Ιπποκράτη και του Γαληνού. 

Το σαλέπι περιέχει αραβίνη, τραγακανθίνη, πολύ άμυλο και μέταλλα όπως ασβέστιο και φώσφορο. Όταν αυτό το άλευρο διαλυθεί στο νερό μας δίνει ένα ανακουφιστικό ρόφημα, το οποίο ανακουφίζει από το βήχα, το άσθμα, αλλά και τον στομαχόπονο (επουλώνει έλκη στο στομάχι και στο έντερο). Επίσης, μας προσφέρει άφθονη ενέργεια αφού περιέχει πολλούς υδατάνθρακες. Το αφέψημα αυτό έχει ελαφρά πικρή γεύση γι’ αυτό και χρησιμοποιείται μέλι προκειμένου να καταναλώνεται ευχάριστα και να μην χρειαστεί να στερηθούμε τις πολύτιμες ιδιότητές του. Εναλλακτικά, θα μπορούσαμε να το αρωματίσουμε με κανέλλα και άλλα μπαχαρικά, έτσι ώστε να μειώσουμε την θερμιδική του πυκνότητα.

Το γνωστό-άγνωστο αυτό άλευρο, χρησιμοποιείται επίσης για την παρασκευή παγωτού καϊμάκι. Αυτό είναι που του δίνει την μοναδική του υφή και το κάνει μαστιχωτό. Τον χειμώνα μπορούμε να απολαύσουμε κρέμα σαλεπιού, ανακατεύοντας το σαλέπι με ζάχαρη και προσθέτοντάς το σε ζεστό γάλα.

Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτό το βότανο για την τόνωση-και όχι μόνο-του οργανισμού μας! Κυκλοφορεί στην αγορά σε μορφή σκόνης και οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι του είναι το αυθεντικό σαλέπι Ιωαννίνων και το σαλέπι από την Πόλη. Αναμειγνύουμε σε 400 ml βρασμένο νερό, δύο κουταλιές γλυκού σαλέπι, δύο κουταλιές γλυκού μέλι θυμαρίσιο, ένα κουτάλι γλυκού κανέλα, 1/8 κουταλιού γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη, 1/4 κουταλιού γλυκού τζίντζερ σε σκόνη, 1/2 κουταλιού γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς το ρόφημα και το σερβίρουμε αχνιστό. Μια μοναδική γευστική και θρεπτική απόλαυση!

Photo Credits: www.gastronomos.gr